Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Χρήστου Μακρή στα Ιωάννινα

Ο Χρήστος Μακρής ήταν ένας από τους πολλούς Κρητικούς οι οποίοι πολέμησαν στα μέτωπα της Μακεδονίας και της Ηπείρου κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Γεννήθηκε στο χωριό Σελλιά της περιοχής του Ρεθύμνου. Υπήρξε υφηγητής του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Έπεσε στη μάχη του Δρίσκου το Νοέμβρη του 1912.

Η προτομή του βρίσκεται κοντά σε αυτή του συναγωνιστή του Λορέντζου Μαβίλη στην ομώνυμη πλατεία των Ιωαννίνων. Κατασκευάστηκε το 1997 από τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη. Ο Μακρής αποδίδεται πάνω στον ορείχαλκο με παλτό, πουκάμισο και γραβάτα. Στο μέρος της καρδιάς έχει καρφιτσωμένο μετάλλιο. Τα μαλλιά του είναι αραιά και κοντά και το μουστάκι του μικρό. Στην βάση της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΧΡΙΣΤΟΣ Ν. ΜΑΚΡΗΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΛΛΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
1880 - 1912

ΥΦΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΡΙΣΚΟΥ
23 - 11- 1912

Άφησε θέσεις και σπουδές
σ' άλλους να συνεχίσουν
σ' όσους δεν είχαν δύναμη
να παν να πολεμήσουν

Τούτο είναι το πρώτο υπαίθριο γλυπτό των Ιωαννίνων που φωτογράφισα, πίσω στις αρχές του 2011. Έχοντας χαλασμένη την πρώτη μου φωτογραφική, χρησιμοποίησα το κινητό μου.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.