Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Γεώργιου Χατζηκώστα στα Ιωάννινα

Ο Γεώργιος Χατζηκώστας υπήρξε ένας από τους πολλούς Ηπειρώτες ευεργέτες. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1753 και πέθανε στη Μόσχα το 1845. Ασχολήθηκε με το εμπόριο δημιουργώντας σημαντική περιουσία μέρος της οποίας παραχώρησε στο ελληνικό δημόσιο με τη διαθήκη του. Με τα χρήματα αυτά ιδρύθηκε στην Αθήνα το "Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα".

Η πολιτεία τον τίμησε στήνοντας την προτομή του στον περίβολο της νέας Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην πόλη των Ιωαννίνων. Το έργο κατασκευάστηκε το 1978 από το γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη. Ο Χατζηκώστας αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία. Έχει μεγάλο μέτωπο και μουστάκι. Το πρόσωπο του φαντάζει γερασμένο και καταβεβλημένο. Είναι ντυμένος με ευρωπαϊκή ενδυμασία. Η υπογραφή του γλύπτη είναι χαραγμένη περιμετρικά της προτομής, στο κάτω της μέρος. Είναι η πρώτη φορά που συναντώ τέτοιο τρόπο υπογραφής:

ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΥΠΤΗ ΘΟΔΩΡΟ ΠΑΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΤΟ 1978

Είναι επίσης μια από τις σπάνιες φορές που ο Θεόδωρος Παπαγιάννης χρησιμοποιεί συντμημένο το κύριο όνομα του. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης" εκτίθεται η κεφαλή του Γεώργιου Χατζηκώστα η οποία είναι πανομοιότυπη με το έργο που είναι τοποθετημένο στα Ιωάννινα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Αναστάσιος Παπασταύρος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.