Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η ανάγλυφη προτομή του Αλέξανδρου στου Παπάγου

Νοτίως του δημοτικού κήπου του Παπάγου και πάνω σε διαχωριστική νησίδα η οποία χωρίζει την λεωφόρο του Παπάγου από την οδό Ιωνίας βρίσκεται τοποθετημένη η ανάγλυφη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πάνω σε μαρμάρινη πλάκα είναι εντοιχισμένο ορειχάλκινο μετάλλιο το οποία αναπαριστά την μορφή του μεγάλου Αλεξάνδρου. Η όλη κατασκευή είναι τοποθετημένη πάνω σε βράχο. Κάτω από το μετάλλιο αναγράφονται τα λόγια:

ΝΥΝ ΔΕ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΝΗΛΙΟΝ
ΜΕΡΟΣ ΕΜΕΙΝΕΝ
ΟΣΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΝ ΟΥΚ ΕΙΔΕΝ

ΣΥΛΟΓΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ
"Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ"

ΓΛΥΠΤΗΣ Π ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΜΑΪΟΣ 1994

Βλέπουμε λοιπόν πως το γλυπτό είναι δημιούργημα του γλύπτη Πέτρου Μωραΐτη. Τοποθετήθηκε τον Μάιο του 1994. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το μνημείο προς τιμήν του Μ. Αλεξάνδρου είχε ως χορηγό του έναν σύλλογο Πελοποννησίων και όχι ένα Μακεδόνων, απόδειξη πως η μορφή του γοητεύει τους νεοέλληνες ανεξαρτήτως καταγωγής. 

Τα λόγια που χαράχτηκαν ως επίγραμμα προέρχονται από το έργο του Πλούταρχου "Περί της Αλεξάνδρου τύχης" και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνουν: "Τώρα δε, τόσο μέρος της γης έμεινε στο σκοτάδι, όσο δεν είδε ο Αλέξανδρος".

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.