Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Η προτομή του Λορέντζου Μαβίλη στα Ιωάννινα

Για τον Λορέντζο Μαβίλη έχω γράψει και στο παρελθόν. Αν και ως συγγραφέας δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, η ποιητική ζωή του και το ηρωικό του τέλος αρκούν για να μνημονεύεται εσαεί από τις επόμενες γενιές. Η Ήπειρος υπήρξε γι αυτόν τόπος δράσης και θυσίας. Στο βουνό του Δρίσκου, λίγα χιλιόμετρα δυτικά των Ιωαννίνων στην ανηφοριά προς Μέτσοβο έκλεισε το βιβλίο της ζωής του πέφτοντας για τις ιδέες και τα ιδανικά του.

Η πρωτεύουσα της Ηπείρου δεν θα μπορούσε να λησμονήσει την ηρωική θυσία του Επτανήσιου λογοτέχνη. Προτομή του σ΄τηθηκε σε πλατεία η οποία φέρει το όνομα του και βρίσκεται στην παραλίμνια περιοχή. Πρόκειται για την κλασσική προτομή του Μαβίλη την οποία συνάντησα τόσο στην ομώνυμη πλατεία των Αθηνών όσο και στην πόλη της Κέρκυρας. Η βιβλιογραφία αναφέρει ένα ακόμα αντίτυπο (στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα) το οποίο όμως δεν έχω δει ακόμα.

Ως γνωστόν, το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Ρούμπος το 1914. Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή η οποία εδράζεται πάνω σε ψηλό (περίπου τρία μέτρα) ορθογώνιο βάθρο. Ο Μαβίλης φοράει παλτό, γιλέκο, πουκάμισο και γραβάτα. Η μορφή αναδύεται μέσα από το μάρμαρο στεφανωμένη με φύλλα δάφνης. Έχει μουστάκι, παχιά φρύδια, κατσαρά μαλλιά και μούσι. Κάτω από την προτομή ανάμεσα σε δάφνινο στεφάνι είναι χαραγμένο το ονοματεπώνυμο του:

Λ. ΜΑΒΙΛΗΣ

Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει χαραγμένος σταυρός και ανάγλυφη διακόσμηση με τη μορφή ενός μανδύα η οποία συνδέει το άτομο με το προγονικό κλέος προσδίδοντας ηρωισμό και τονίζοντας την έννοια της θυσίας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Video από το έργο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.