Όπως έγραψα και στην ανάρτηση μου σχετικά με το μνημείο προς τιμήν των Γιαννιωτών Εβραίων, η σύγχρονη πρωτεύουσα της Ηπείρου υπήρξε τόπος διαμονής και δραστηριότητας μιας ακμάζουσας και ενεργής σε όλα τα φάσματα του δημόσιου βίου εβραϊκής κοινότητας. Μέλος αυτής της κοινότητας υπήρξε και ο Μίνωας Μάτσας. Οι παλαιότεροι σαφώς θυμούνται τους δίσκους αλλά και τα cd τα οποία έφεραν την υπογραφή της εταιρείας του: MINOS - EMI. Κάτω από αυτή τη δισκογραφική ταμπέλα κυκλοφόρησαν τις δουλειές τα περισσότερα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Οι μεγαλύτερες ωστόσο ανακαλύψεις του Μάτσα υπήρξαν σαφώς δυο καλλιτέχνες οι οποίοι άλλαξαν την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού: ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Μάρκος Βαμβακάρης.
Ο Δήμος Ιωαννιτών θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του έδωσε στην κεντρική πλατεία του κάστρου το όνομα του. Η τελετή της ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2012. Το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο γιος του Μίνωα Μάτσα, Μάκης Μάτσας. Την ίδια ημέρα τοποθετήθηκε στην πλατεία το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου με τίτλο "Κυπαρίσσι" το οποίο δώρισε η οικογένεια Μάτσα στον Δήμο των Ιωαννιτών.
Το "Κυπαρίσσι" αποτελεί μια κλασσική δημιουργία του Κώστα Βαρώτσου. Ο γλύπτης χρησιμοποίησε τα αγαπημένα του υλικά το γυαλί και την πέτρα. Έχει ύψος περίπου τέσσερα μέτρα και αποτελείται από δυο κωνοειδείς κατασκευές: η κατασκευή που βρίσκεται στο κάτω μέρος του γλυπτού είναι φτιαγμένη από πέτρα ενώ η πάνω κατασκευή είναι φτιαγμένη από γυαλί. Οι δυο κατασκευές εφάπτονται στη μέση δημιουργώντας μια ενότητα η οποία αποτελεί το "Κυπαρίσσι". Σύμφωνα με τη δήλωση του καλλιτέχνη: "Είναι φτιαγμένο από γυαλί και πέτρα. Δύο διαφορετικά υλικά που συνυπάρχουν σε αρμονική φόρμα και σχέση», «Θα ήθελα η διαφορετικότητα των δύο υλικών να “συμφιλιώνεται” σε μια ενιαία φόρμα, αυτή του δέντρου κυπαρίσσι, δίνοντας ένα μήνυμα συνδεδεμένο με την ανεκτικότητα, ένα μήνυμα ενωτικό. Το κυπαρίσσι είναι ένα από τα δέντρα που ορίζει τον εαυτό του και την έννοιά του". Θεωρώ πράγματι ότι μέσα από αυτό το έργο ο καλλιτέχνης επιτυγχάνει μια αρμονική ενότητα η οποία δένει υπέροχα με τις προσόψεις των διατηρητέων κτιρίων του κάστρου που το περιστοιχίζουν.
Πάνω στη βάση του γλυπτού υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ KYPARISSI
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ
KOSTAS VAROTSOS
2013
ΔΩΡΕΑ ΜΑΚΗ ΜΑΤΣΑ
DONATION MAKIS MATSAS
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Βιβλιογραφία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.