Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Το γλυπτό της Αμαρυσίας Άρτεμης στην Κασταλία Πηγή του Αμαρουσίου

Στην πλατεία της Κασταλίας στην περιοχή του Αμαρουσίου της Αττικής βρισκόταν από το 1925 πηγή πάνω στην οποία βρισκόταν τοποθετημένο άγαλμα της Αμαρυσίας Άρτεμης, αντίγραφο αρχαίου αγάλματος το οποίο βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Στις 29 Μαΐου του 2010 ο Δήμος του Αμαρουσίου πραγματοποίησε τα αγάλματα του νέου αγάλματος της Αμαρυσίας Άρτεμης το οποίο τοποθετήθηκε στην πηγή μετά την πλήρη ανακαίνιση της πλατείας.

Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο. Δημιουργός του είναι ο γλύπτης Γιώργος Γεωργιάδης ο οποίος δώρισε το έργο στον Δήμο του Αμαρουσίου. Η θεά Άρτεμη αναπαρίσταται ως κυνηγός. Στο αριστερό της χέρι κρατάει τόξο ενώ με το δεξί της χέρι ετοιμάζεται να βγάλει ένα βέλος από την φαρέτρα που έχει στην πλάτη της και να τοξεύσει το επόμενο θήραμα της. Στα αριστερά της υπάρχει ένα ελάφι, το πλέον χαρακτηριστικό σύμβολο της. Στην βάση του γλυπτού αναγράφονται τα λόγια:

ΑΜΑΡΥΣΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ

Το γλυπτό είναι τοποθετημένο στην κορυφή της κρήνης η οποία έχει την μορφή κολόνας και φτάνει περίπου τα οχτώ μέτρα ύψος. Πάνω στην κολόνα είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΚΑΣΤΑΛΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
1925

Χαμηλά στην κολόνα υπάρχουν περιμετρικά της τέσσερα κεφάλια λιονταριών από τα στόματα των οποίων τρέχει το νερό. Γύρω από την κρήνη υπάρχει μικρό συντριβάνι. Η κρήνη βρίσκεται τοποθετημένη στο κέντρο του σιντριβανιού. Στην εξωτερική πλευρά του σιντριβανιού υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗΚΕ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ
-2009-

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.