Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του Μιχαήλ Στιβαρού στα Ιωάννινα

Ο Μιχαήλ Στιβαρός υπήρξε φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών με καταγωγή από τον Πεδουλά της Κύπρου όπου είδε το πρώτο φως του ήλιου το 1892. Το 1912 με την έκρηξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου εγκατέλειψε τις σπουδές του και κατετάγη εθελοντής στον ελληνικό στρατό. Τοποθετήθηκε μαζί με άλλους Κύπριους εθελοντές στο 1ο τάγμα του Ανεξάρτητου Συντάγματος Κρητών και κίνησε για το μέτωπο τον Οκτώβρη του 1912.

Όπως και ο συμπατριώτης του Χριστόδουλος Σώζος έτσι κι αυτός αντάμωσε με το θάνατο κατά τις μάχες του Μπιζανίου, τον Δεκέμβρη του 1912. Ήταν μόλις είκοσι ετών. Ο Δήμος Ιωαννιτών θέλοντας επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων να τιμήσει τη μνήμη του ηρωικού Μπιζανομάχου έστησε την προτομή του πλάι σε εκείνη του Χριστόδολου Σώζου στο πάρκο Κατσάρη της παραλίμνιας περιοχής.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή αντίγραφο της αντίστοιχου έργου που βρίσκεται στον Πεδουλά της Κύπρου. Κατασκευάστηκε από τον Κύπριο γλύπτη Γιώργο Μαυρογένη. Ο Στιβαρός αποδίδεται σε νεαρή ηλικία. Φοράει σακάκι, γιλέκο, πουκάμισο και παπιγιόν. Έχει κοντά μαλλιά και σακάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΙΒΑΡΟΣ
ΕΚ ΠΕΔΟΥΛΑ 
ΚΥΠΡΟΥ
ΕΠΕΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
ΤΟ 1912

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη:

Γ. ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.