Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ο ανδριάντας του Σωτήριου Ανάργυρου στις Σπέτσες

Ο Σωτήριος Ανάργυρος υπήρξε έμπορος και ευεργέτης του νησιού των Σπετσών. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και με δικά του έξοδα κατασκευάστηκε το πρώτο υδραγωγείο το νησιού, το ξενοδοχείο "Ποσειδώνιο" αλλά και η "Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σοχλή" Αυτά τα σημαντικά οικήματα των Σπετσών σώζονται μέχρι τις μέρες μου, μάλιστα το Ποσειδώνιο το επισκέφτηκα και θα γράψω γι' αυτό σε μεταγενέστερη ανάρτηση.

Ο ανδριάντας το βρίσκεται τοποθετημένος σε μικρή πλατεία ακριβώς μπροστά από την είσοδο του αρχοντικού του στις Σπέτσες. Είναι κατασκευασμένος από ορείχαλκο. Δημιουργήθηκε το έτος 2004 από τον γλύπτη Νικηφόρο Βοσκάκη. Ο Ανάργυρος αποδίδεται σε νεαρή ηλικία. Έχει την όψη Έλληνα μετανάστη. Φοράει ευρωπαϊκό καπέλο, παπιγιόν, γιλέκο και σακάκι. Στο δεξί του χέρι κρατάει μπαστούνι. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
1849 - 1928
ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ

Πάνω στην βάση του ανδριάντα υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

ΝΙΚΗΦ. ΒΟΣΚΑΚΗΣ 2004

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Βιογραφία Σωτήριου Ανάργυρου, Δήμος Σπετσών
  2. Βιογραφία Σωτήριου Ανάργυρου, Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.