Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η προτομή του Ιωάννη Ματσόπουλου στα Τρίκαλα

Ο Ιωάννης Ματσόπουλος υπήρξε ευεργέτης της πόλης των Τρικάλων. Μεταξύ άλλων δώρισε στον Δήμο τον Μύλο ο οποίος βρίσκεται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Στις μέρες του τούτο το κτίριο το οποίο είχα την τύχη να επισκεφτώ λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος ενώ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων λειτουργεί εκεί ο περίφημος "Μύλος των Ξωτικών".

Στον περίβολο του κτιρίου βρίσκεται τοποθετημένη η προτομή του ευεργέτη. Την κατασκεύασε η γλύπτρια Κατερίνα Βάκα το 1999. Είναι το πρώτο έργο της Βάκα που συναντώ στον δρόμου. Ο Ματσόπολος αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία. Έχει μουστάκι, κοντά μαλλιά, φαλάκρα στο εμπρόσθιο μέρος της κεφαλής και μουστάκι. Είναι χαμογελαστός ενώ φοράει γραβάτα, πουκάμισο και σακάκι. Στην πρόσοψη το βάθρο αναγράφονται τα λόγια:

ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ
ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή της γλύπτριας, το έτος κατασκευής καθώς και το χυτήριο στο οποίος δημιουργήθηκε το έργο:

Κατερίνα Βάκα 1999

ΚΑΛ. ΧΥΤ.
Μ. ΓΑΒΑΛΑ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.