Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Το γλυπτό "Οι Κύκλοι του Φαέθοντα" στην Ηγουμενίτσα

Ο Φαέθων υπήρξε μυθολογικό πρόσωπο, γιος του Ήλιου και της Κλυμένης. Ήθελε απεγνωσμένα να οδηγήσει μια φορά το άρμα του πατέρα του. Σε τούτο το άρμα ανέβαινε ο Ήλιος κάθε μέρα και έφερνε το φως στη γη. Ο Ήλιος του έδωσε το άρμα του ο Φαέθων όμως έχασε τον έλεγχο του, κατέβηκε πολύ χαμηλά στη γη με αποτέλεσμα τα ποτάμια να ξεραθούν και οι πόλεις να απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή. Ο Δίας θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα κεραυνοβόλησε τον Φαέθοντα σκοτώνοντας τον.

Εμπνευσμένος από αυτόν τον μύθο ο Παύλος Κούφαλης κατασκεύασε το 1995 το γλυπτό "Οι κύκλοι του Φαέθοντα" το οποίο τοποθετήθηκε στην παραλία της Ηγουμενίτσας. Σίγουρα αποτελεί το ποιοτικότερο αισθητικά γλυπτό της θεσπρωτικής πρωτεύουσας. Ο γλύπτης χρησιμοποίησε τον ανοξείδωτο χάλυβα για να αναπαραστήσει αφαιρετικά τους κύκλους που έκανε ο Φαέθων με το άρμα του Ήλιου. Δεν υπάρχει καμιά επιγραφή η οποία να μας ενημερώνει για τον γλύπτη ή για το έτος της κατασκευής.  τις πληροφορίες τις πήρα από το βιβλίο του Παπασταύρου. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Αναστάσιος Παπασταύρος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.