Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η προτομή του Πάνου Πόλκα στα Καλάβρυτα

Ο Πάνος Πόλκας υπήρξε Δήμαρχος των Καλαβρύτων για πέντε συνεχόμενες τετραετίες από το 1974 μέχρι και το 1990. Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το 1920 και πέθανε το 2002 σε ηλικία ογδόντα δυο ετών. Κατά την διάρκεια της Δημαρχίας του στήθηκε η δημοτική επιχείρηση του Χιονοδρομικού Κέντρου της περιοχής η οποία ανέδειξε τα Καλάβρυτα σε έναν από τους σημαντικότερους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς ολόκληρης της χώρας.

Η προτομή του βρίσκεται τοποθετημένη έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό των Καλαβρύτων. Τα αποκαλυπτήρια της πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Απριλίου 2005. Δημιουργός της υπήρξε ο γλύπτης Γεώργιος Ρούσσης. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τον ορείχαλκο και απέδωσε τον Πόλκα σε μεγάλη ηλικία. Φοράει μεγάλα γυαλιά μυωπίας, σακάκι, γραβάτα και πουκάμισο. Έχει μουστάκι και φαλάκρα με λίγα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής. Στην πρόσοψη του πέτρινου βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΠΑΝΟΣ ΠΟΛΚΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
1920 - 2002

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Γ. ΡΟΥΣΣΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.