Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Η προτομή του Ζαμπάτη Μαρίνου στην Κέρκυρα

Ο Μαρίνος Ζαμπάτης γεννήθηκε στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου του 1972. Καταγόταν από το Μεγανήσι, ένα μικρό νησάκι πλάι στη Λευκάδα. Υπήρξε Λιμενοφύλακας και πιο συγκεκριμένα υπηρετούσε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Κέρκυρας. Στις 26 Απριλίου του 1997 κατά την διάρκεια καταδίωξης εμπόρων ναρκωτικών από την Αλβανία, χτυπήθηκε θανάσιμα από πυροβόλο όπλο και έπεσε νεκρός εν ώρα καθήκοντος στα 25 του χρόνια.

Έξω από το κτίριο που στεγάζεται η Λιμενική Αρχή της Κέρκυρας (στο λιμάνι της πόλης) βρίσκεται τοποθετημένη η ορειχάλκινη προτομή αυτού του ηρωικού νέου. Πρόκειται για μια δημιουργία του γλύπτη Γεώργιου Μέγκουλα. Ο Ζαμπάτης αποδίδεται στο άνθος της νιότης του: Φοράει τη στολή του Λιμενικού Σώματος με παράσημα στο μέρος της καρδιάς, έχει πυκνά, φουντωτά μαλλιά και βλέμμα σταθερό. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΜΑΡΙΝΟΣ
ΖΑΜΠΑΤΗΣ
ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΕΠΕΣΕ
ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΗΡΩΙΚΑ
ΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ 26-4-1997

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη:

Γ. ΜΕΓΚΟΥΛΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Επίσημη ιστοσελίδα Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.