Η 33η Μεραρχία πεζικού με την επωνυμία Acqui υπήρξε μονάδα του Ιταλικού Στρατού κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μεραχία Acqui έλαβε κανονικά μέρος στην εισβολή των Ιταλών εναντίον της Ελλάδας τον Οκτώβρη του 1940 ενώ από τον Μάη του 1943 αποτελούσε την φρουρά του νησιού της Κεφαλλονιάς. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους οι Ιταλοί υπέγραψαν ανακωχή με τις συμμαχικές δυνάμεις. Το σύνολο σχεδόν των ιταλικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην Ελλάδα παρέδωσαν τα όπλα τους στους Γερμανούς πλην της Μεραρχίας Acqui η οποία προσπάθησε να προβάλλει αντίσταση. Δίχως την κάλυψη αεροπορίας και ναυτικού, η μάχη μεταξύ Γερμανών και Ιταλών ήταν μάλλον άνιση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ηττημένων παραδόθηκε περιμένοντας αντιμετώπιση αιχμαλώτων πολέμου. Αντ' αυτού, έπειτα από εντολή του Χίτλερ, το σύνολο των ανδρών της Μεραρχίας - περίπου 9.000 άνδρες - εξοντώθηκε με εκτέλεση στο απόσπασμα. Τούτη η σφαγή αποτελεί μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της πολεμικής ιστορίας.
Στο νησί της Κέρκυρας - όπου υπηρετούσε τμήμα της Μεραρχίας ως φρουρά του νησιού - στήθηκε το 2008 αναθηματική στήλη σε ανάμνηση των σφαγιασθέντων. Πάνω σε ένα σωρό από βράχους βρίσκεται τοποθετημένη μια μαρμάρινη στήλη στην οποία αναγράφονται στα ιταλικά τα παρακάτω λόγια:
GLI UFFICIALI DELLA
RISERVA DI VERONA
PER RICORDARE
IL 60 ANNIVERSARIO
DELLA TRAGEDIA
DELLA DIVISIONE ACQUI
SETTEMBRE 2003
Όπως βλέπουμε η στήλη κατασκευάστηκε το 2003 τοποθετήθηκε όμως μεταγενέστερα (το 2008). Και αυτό γιατί υπήρξαν αντιδράσεις - μη ξεχνάμε πως οι Ιταλοί ήρθαν στην Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά και την υπόλοιπη Ελλάδα ως κατακτητές με το όπλο στο χέρι - από φορείς και ιδιώτες. Μάλιστα έντονη ήταν η αντίδραση της τότε βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου η οποία τασσόταν εναντίον της τοποθέτησης του μνημείου για λόγους ιστορικούς. Εν τέλει το Δημοτικό Συμβούλιο με Δήμαρχο τον Μικαλάεφ εκτέλεσε την απόφαση του Συμβουλίου της προηγούμενης τετραετίας τοποθετώντας το μνημείο στον Κήπο του Λαού.
Πλάι σε αυτήν την πλάκα, υπάρχει ένα ακόμα μνημείο αφαιρετικής κατασκευής και τεχνοτροπίας το οποίο αποτελείται από δυο μαρμάρινους όγκους τοποθετημένους πάνω σε μια τσιμεντένια βάση. Πάνω σε αυτή την βάση υπάρχουν εντοιχισμένες τρεις πλάκες οι οποίες αναγράφουν αντιστοίχως τα παρακάτω:
Πλάι σε αυτήν την πλάκα, υπάρχει ένα ακόμα μνημείο αφαιρετικής κατασκευής και τεχνοτροπίας το οποίο αποτελείται από δυο μαρμάρινους όγκους τοποθετημένους πάνω σε μια τσιμεντένια βάση. Πάνω σε αυτή την βάση υπάρχουν εντοιχισμένες τρεις πλάκες οι οποίες αναγράφουν αντιστοίχως τα παρακάτω:
Νέε που στέκεσαι μπροστά σ' αυτό το
μνημείο, κάνε σκοπό της ζωής σου να μη
σκορπίσουν άλλοι πόλεμοι τον πόνο.
Στη μνήμη των Κερκυραίων
που έπεσαν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδας τους.
Τους πρέπουν τιμές, όχι δάκρυα.
Το έργο πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας του
Πιεμόντε, στη μνήμη της ένδοξης Μεραρχίας "Ακουί" που
είναι και γενέτειρά της.
Βιβλιογραφία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.