Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Το περιστύλιο του Maitland στην Κέρκυρα

Στη νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας της Κέρκυρας (Σπιανάδα) βρίσκεται τοποθετημένο ένα ιωνικό περιστύλιο το οποίο κατασκευάστηκε προς τιμήν του Άγγλου Αρμοστή των Ιονίων Νήσων Maitland. Ο Thomas Maitland ήταν ο πρώτος Βρετανός Αρμοστής των Ιονίων Νήσων. Η θητεία του ξεκίνησε το 1816 και ολοκληρώθηκε το 1825. Υπήρξε προσωπικότητα μάλλον αμφιλεγόμενη. Το σύνταγμα του 1817 προξένησε τις αντιδράσεις των ντόπιων ενώ η παραχώρηση της Πάργας (που ως κτήση των Ενετών πέρασε στη δικαιοδοσία της Βρετανίας) στον Αλή Πασά θεωρήθηκε ως πράξη ανθελληνική  και φιλοτουρκική τόσο εντός της επικράτειας των Νήσων όσο και στην Δύση. Η Αρμοστεία του συμπίπτει με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Maitland και σε αυτό το σημείο κράτησε φιλότουρκη στάση (βεβαίως όπως και στην περίπτωση της Πάργας έπειτα από εντολές της κεντρικής διοίκησης στο Λονδίνο) με τα λιμάνια των Επτανήσων να αποτελούν φιλόξενο τόπο προσάραξης για όλα τα πλοία του οθωμανικού στόλου.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς του Ιόνιου Πανεπιστημίου η κατασκευή του μνημείου ήταν απόφαση 46 Κερκυραίων ευγενών με ψήφισμα στις 25 Οκτωβρίου του 1816. Εν τέλει το μνημείο κατασκευάστηκε πέντε έτη αργότερα πάνω σε ενετικό πηγάδι (γι' αυτό και μέχρι τις μέρες μας αποκαλείται "στέρνα"). Δημιουργός του έργου υπήρξε ο Άγγλος αρχιτέκτονας και συνταγματάρχης του Βασιλικού Μηχανικού George Whitmore. Το υλικό κατασκευής είναι κίτρινος τούφος Μάλτας. Το περιστύλιο αποτελείται από είκοσι κολόνες και αντίστοιχο αριθμό κιονόκρανων ιωνικού ρυθμού. Έχει δυο εισόδους γεγονός που αποδεικνύει πως ακόμα και μετά την κατασκευή του περιστυλίου οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν το νερό του πηγαδιού. Περιμετρικά της κορυφής υπάρχει ταινιοειδής επιγραφή η οποία αναγράφει τα παρακάτω:

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΙΣΙΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΕΞ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑΣ ΘΩΜΑ ΜΑΙΤΛΑΝΔΟΥ ΩΣ ΕΥΘΥΝΤΗΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΗΣΩΝ ΙΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΑΝΕΣΤΗΣΑΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤ ΑΩΙΣΤ΄

Το 2004 έγιναν εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης του μνημείου το οποίο αν μη τι άλλο στέκει ως υπενθύμιση του ραγιαδισμού και της υπόδουλης νοοτροπίας μιας ορισμένης τάξης "ευγενών" της Κέρκυρας των αρχών του 19ου αιώνα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.