Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Το μνημείο πεσόντων στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου

Πλάι στην κεντρική πλατεία του οικισμού των Κάτω Πεδινών του Ζαγορίου και πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την πλατεία προς τον ορθόδοξο ναό του αγίου Αθανασίου βρίσκεται το μνημείο πεσόντων του χωριού.

Το κυρίως σώμα του μνημείου αποτελείται από μια στήλη η οποία είναι κατασκευασμένη από πέτρα. Το κεντρικό σημείο της στήλης είναι υπερυψωμένο. Πάνω της υπάρχουν εντοιχισμένες τρεις μαρμάρινες πλάκες, μια στα δεξιά του μνημείου, μια στα αριστερά και άλλη μια στο κέντρο. Στην πλάκα η οποία βρίσκεται στα αριστερά (όπως κοιτάμε) του μνημείου υπάρχει εντοιχισμένο ένα ανάγλυφο το οποίο αναπαριστά μια ασπίδα. Στο κέντρο της αναπαρίστανται δυο ξίφη χιαστί και μια αρχαιοελληνική περικεφαλαία ενώ περιμετρικά αυτής αναπαρίστανται μαίανδροι. Στο κέντρο είναι χαραγμένα τα λόγια:

Ή ΤΑΝ
Ή ΕΠΙ ΤΑΣ

Στο ανάγλυφο που βρίσκεται στα δεξιά αναπαρίστανται δυο τυφέκια χιαστί και μια ελληνική περικεφαλαία του ΒΠΠ. Και σε αυτό το ανάγλυφο περιμετρικά αναπαρίστανται μαίανδροι ενώ στο κέντρο είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΙΕΝ 
ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

Στην κεντρική πλάκα η οποία είναι ορθογώνιου σχήματος και βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο από τις άλλες δύο, υπάρχουν εντοιχισμένα δυο ορειχάλκινα ανάγλυφα και άλλη μια ορειχάλκινη πλάκα. Πάνω, βρίσκεται τοποθετημένο ένα ανάγλυφο το οποίο αναπαριστά δυο φύλλα δάφνης χιαστί ενώ στο κάτω ανάγλυφο βρίσκεται τοποθετημένο ένα ανάγλυφο το οποίο αναπαριστά δυο σημαίες χιαστί. Στη μεσαία πλάκα είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΕΔΩ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ 
ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
ΣΤΗ ΔΟΞΑ ΣΜΙΓΟΥΝ
ΚΙ ΈΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΙ

Δεν αναγράφεται πουθενά μήτε το έτος κατασκευής μήτε το όνομα του γλύπτη.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.