Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Το μνημείο πεσόντων στην Αμφιλοχία

Η κεντρική πλατεία της Αμφιλοχίας βρίσκεται στην παραλία της πόλης εκεί ακριβώς όπου την αγκαλιάζουν τα κύματα του Αμβρακικού κόλπου, πάνω στον κυκλικό κόμβο του δρόμου που μέχρι να κατασκευαστεί η Ιόνια Οδός συνεχίζει να ενώνει την Ήπειρο με την δυτική Στερεά Ελλάδα. Σε τούτη την πλατεία υπάρχουν δυο μνημεία: το μνημείο πεσόντων καθώς και η αναμνηστική στήλη για την Μάχη της Αμφιλοχίας.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το μνημείο πεσόντων. Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων η οποία εδράζεται πάνω σε βαθμιδωτό βάθρο τριών επιπέδων. Στην κορυφή της στήλης υπάρχει ως επίστεψη μια αναμμένη δάδα. Στο μέσο αναπαρίσταται ανάγλυφα ένας θυρεός με σταυρό στη μέση και από πίσω του δυο τυφέκια με περασμένες ξιφολόγχες τοποθετημένα χιαστί καθώς και ένα ξίφος τοποθετημένο κάθετα σε αυτά. Πάνω από το ανάγλυφο αναγράφονται τα λόγια:

ΣΤΟΥΣ
ΠΕΣΟΝΤΑΣ ΒΑΛΤΙΝΟΥΣ
1912 - 1922
1940 - 1949

Κάτω από το ανάγλυφο είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΕΔΩ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ
ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
ΣΤΗ ΔΟΞΑ ΣΜΙΓΟΥΝ ΌΛΟΙ
ΚΑΙ ΈΝΑΣ ΕΊΝΕ ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΙ

Κάτω από το επίγραμμα υπάρχουν τοποθετημένα δυο κανόνια χιαστί. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.