Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Το μνημείο πεσόντων στην χώρα της Άνδρου

Στο μέσο της κεντρικής πλατείας της χώρας της Άνδρου και ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων. κατοίκων του νησιού κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου τριών μέτρων. Στην κορυφή της ως επίστεψη υπάρχει ένας αετός με κλειστά τα φτερά του. Στις δυο πλαϊνές πλευρές υπάρχουν δυο ανάγλυφα (ένα σε καθεμία) και χαραγμένα τα ονόματα των οπλιτών και των αξιωματικών που έπεσαν κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, ταξινομημένα ανά δήμο (δήμος Άνδρου και δήμος Κορθίου). 

Στη μια πλευρά υπάρχει  η ανάγλυφη προτομή του βασιλιά Γεωργίου του Α΄ και από κάτω ακολουθούν τα ονόματα των πεσόντων από τον δήμο της Άνδρου:

ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α !
ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙΣ ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗ 5η ΜΑΡΤΙΟΥ 1913
ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ

ΑΝΤ Ν. ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜ,
ΔΗΜΗ Ν. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΛΟΧΑΓΟΣ
ΟΠΛΙΤΑΙ
ΛΕΩΝ Δ. ΒΑΛΜΑΣ
ΛΕΩΝ. Σ. ΓΑΛΑΝΟΣ
ΔΗΜ Κ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
ΑΟ Ν. ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ
ΜΙΧ. Ι. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ
ΙΩΑΝ. Ν ΛΑΒΔΑΣ
Σ. Ν. ΜΠΕΝΑΣ
Π. Α. ΜΠΑΦΑΛΛΟΥΚΟΣ
Λ. Λ. ΜΠΑΦΑΛΛΟΥΚΟΣ
Ν. Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ
ΘΕΟΔ. Α. ΜΑΝΔΑΡΑΚΑΣ
Δ. Θ. ΜΑΡΓΕΤΗΣ
ΛΕΩΝ. Ε. ΠΕΡΤΕΣΗΣ
ΑΝΤ. Π. ΡΑΪΣΗΣ
ΓΕΩΡ. Α. ΣΑΛΟΝΙΙΚΗΣ
ΛΕΩΝ. Ν. ΣΕΡΓΟΥΛΙΑΣ
ΑΝΤ. Δ. ΣΤΡΑΤΗΣ
Ν. Α. ΣΙΓΑΛΑΣ

Στην κορυφή της έτερης πλευράς της στήλης υπάρχουν δυο ανάγλυφοι πυρσοί τοποθετημένοι χιαστί και δεμένοι μεταξύ τους με κορδέλα. Από κάτω ακολουθούν εγχάρακτα τα ονόματα των πεσόντων από τον Δήμο Κορθιού:

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 
ΚΟΡΘΙΟΥ
ΟΠΛΙΤΑΙ
Ι. Α. ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Μ. Α. ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Γ. Ι. ΒΑΓ[..]ΝΟΣ
Μ. Γ. ΒΑΛΧ[...]Σ
Α. Μ. ΓΙΑΜΠ/ΝΗΣ
Γ. Γ. ΓΑΡΥΦΑΛΟΣ
Δ. Γ. ΓΛΥΝΟΣ
Α. Λ. ΔΑΠΟΝΤΟΣ
Φ. Θ. ΔΡΑΚΟΣ
Α. Γ. ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ
Α. Κ. ΚΑΜΠΟΥ[...]ΛΟΣ
Γ. Λ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Θ.Λ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Γ. Λ. ΚΡΟΥΣΗΣ
Φ. Ν. ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ
ΑΝΤ Κ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ
ΝΙΚ. Ι. ΚΑΝΟΝΑΣ
ΑΝΤ. Φ. ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗΣ
ΝΙΚ. Ι ΜΠΕΝΑΣ
ΙΩΑΝ. Δ. ΜΠΟΡΟΥΤΗΣ
ΙΩΑΝ. Δ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ
ΙΩΑΝ. Δ. ΠΙΑΓΚΟΣ
ΙΩΑΝ. Ν. ΧΑΣΑΠΗΣ
Κ. Γ. ΨΩΜΑΣ

Στις άλλες δυο πλευρές της στήλης υπάρχουν αντίστοιχα ένας ανάγλυφος σταυρός και ένα ανάγλυφο δάφνινο στεφάνι μέσα στο οποίο αναγράφονται οι ημερομηνίες 1912 - 1913. Όσον αφορά το βάθρο πάνω στο οποίο εδράζεται η στήλη είναι και αυτό κατασκευασμένο από μάρμαρο. Στη μια του πλευρά αναπαρίσταται μια γυναικεία μορφή με φτερά και στην άλλη δυο κανόνια τοποθετημένα χιαστί. Στην έτερη πλευρά αναπαρίστανται δυο κανόνια τοποθετημένα χιαστί, τυλιγμένα σε φύλλα δάφνης. Πάνω από τη γυναικεία μορφή του πρώτου ανάγλυφου είναι χαραγμένο το όνομα του χορηγού:

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ν. ΚΟΝΔΥΛΗΣ
ΕΧΟΡΗΓΕΙ

Μετέπειτα τοποθετήθηκε εγχάρακτα και το όνομα του Λεωνίδα Πολέμη ο οποίος έπεσε στην Πρεμετή κατά τη διάρκεια του ελληνο - ιταλικού πολέμου:

ΑΝΘ/ΓΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι. ΠΟΛΕΜΗΣ
ΠΡΕΜΕΤΗ 1940

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.