Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Η προτομή του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη στο Μεσολόγγι

Ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης μέχρι τις μέρες μας διατηρεί τον τίτλο του νεώτερου Πρωθυπουργού της Ελλάδας  αφού όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο ύπατο αξίωμα ήταν μόλις 36 ετών. Χρημάτισε συνολικά έξι φορές Πρωθυπουργός ενώ μεταξύ άλλων ανέλαβε τα χαρτοφυλάκια του υπουργείου παιδείας, του υπουργείου εξωτερικών και του υπουργείου οικονομικών. Καταγόταν από το Μεσολόγγι. Γεννήθηκε το 1829 και πέθανε το 1879.

Η προτομή του βρίσκεται έξω από την κεντρική είσοδο του πρώην Δημαρχείου (σήμερα Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης) στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή. Ο Δεληγεώργης αναπαρίσταται σε νεαρή ηλικία. Έχει κοντά, πυκνά μαλλιά, μουστάκι και μικρό μούσι στο σαγόνι. Φοράει παλτό, πουκάμισο και παπιγιόν. Το κεφάλι του είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα αριστερά. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

Ε. ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΗΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Δεν μπόρεσα να εντοπίσω στοιχεία αναφορικά με τον γλύπτη του έργου και το έτος της κατασκευής.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.