Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Το σήμα της οικίας του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι

Ο Λόρδος Βύρωνας φτάνοντας στην επαναστατημένη Ελλάδα και την πόλη του Μεσολογγίου, έμεινε σε ένα από τα Καψαλέικα σπίτια στη δυτική πλευρά της πόλης. Δυστυχώς, το οίκημα αυτό φαίνεται πως καταστράφηκε με την ανατίναξη του Καψάλη κατά την είσοδο των Τούρκων στην πολιορκημένη πόλη. 

Στις μέρες μας, στο σημείο όπου βρισκόταν η οικία όπου διέμενε ο Λόρδος Βύρωνας, υπάρχει ένα σήμα. Το σήμα είναι μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων. Στήθηκε στις 19 Απρίλη του 1924 από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Δημιουργός της στήλης υπήρξε ο γλύπτης Αντώνιος Σώχος

Στην κορυφή της στήλης υπάρχει ανθέμιο. Ακολουθούν δυο ανάγλυφοι ρόδακες και από κάτω η επίσης ανάγλυφη προτομή του Λόρδου Βύρωνα ο οποίος αναπαρίσταται σε νεαρή ηλικία. Κάτω ακριβώς από την προτομή με μικρά γράμματα υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Α. ΣΩΧΟΣ

Παρακάτω είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΕΝΤΑΥΘΑ ΥΠΗΡΧΕΝ Η ΟΙΚΙΑ
ΌΠΟΥ ΔΙΕΜΕΙΝΕΝ ΑΠΟ ΤΗΣ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΑΠΕΘΑΝΕ ΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1824
Ο ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ

ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟΝ
ΚΑΙ ΗΓΕΙΡΕ ΤΗΝ ΣΤΗΛΗΝ
ΤΟ ΑΘΗΝΗΣΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ
ΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1924

Το μνημείο είναι τοποθετημένο μπροστά από μια μικρή πλατεία η οποία φέρει το όνομα του Λόρδου Βύρωνα στην οδό Κλεισούρας, τετρακόσια μέτρα δυτικά της κεντρικής πλατείας της πόλης.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.