Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Tο ξωκλήσι της αγίας Τριάδας στα Κομνηνά

Το ξωκλήσι της αγίας Τριάδας βρίσκεται εννιακόσια περίπου μέτρα δυτικά του κέντρου του οικισμού των Κομνηνών. Η Παρθένα Τσοκτουρίδου στο έργο της «Η Προγονική Ιστορία του Δήμου Βερμίου» (βλ. πηγές) αναφέρει πως χτίστηκε από τον εκ Κωνσταντινούπολης πρόσφυγα Κουλουμπρίδη Ιωάννη. Μνημονεύει επίσης ένα ιδιαίτερο λαογραφικό στοιχείο της εποχής σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι του Περδίκκα κατέφθαναν κάθε χρόνο στη γιορτή της αγίας Τριάδας και έξυναν μια πέτρα που υπήρχε κοντά στο ναό και την οποία θεωρούσαν θαυματουργή. Μετά το ξύσιμο, κρατούσαν την ξυμένη σκόνη και τη χρησιμοποιούσαν στο πόσιμο νερό για να ποτίζουν τα οικόσιτα ζώα τους.

Ο ναός είναι από τους ομορφότερους των Κομνηνών. Ανήκει στην κατηγορία της μονόκλιτης βασιλικής. Η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια και στην κορυφή της υπάρχει μεταλλικός σταυρός. Η κεντρική θύρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά και είναι κατασκευασμένη από σίδερο. Το καμπαναριό είναι έξεργο, κατασκευασμένο από σίδερο και τοποθετημένο τρία μέτρα νοτιοδυτικά της κεντρικής εισόδου του ναού. Περιμετρικά υπάρχει περίφραξη από τσιμεντόλιθους και σιδερένια κάγκελα. Συνολικά έχει ύψος  περίπου ένα μέτρο και πενήντα εκατοστά. Πάνω από την σιδερένια κεντρική θύρα της περίφραξης υπάρχει ημικυκλική μεταλλική ταμπέλα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

Πάνω από την ταμπέλα υπάρχει μεταλλικός σταυρός. Στην καγκελόπορτα σώζεται επιγραφή πάνω σε μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΔΑΠΑΝΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΑΝΣΟΤΡΕΚΙ
ΚΑΙ ΣΟΥΜΕΛΑΣ Χ.Ρ. 6
1969

Εάν λοιπόν η καγκελόπορτα χτίστηκε το 1969 τότε ο ναός είναι σίγουρα προγενέστερος.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  •    Παρθένα Τσοκτουρίδου, Η προγονική Ιστορία του Δήμου Βερμίου, Έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.