Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Ελευθερίου στα Κομνηνά

Το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Ελευθερίου είναι ένας από τους πολλούς ορθόδοξους ναούς που βρίσκονται περιμετρικά του οικισμού των Κομνηνών. Το συγκεκριμένο ξωκλήσι βρίσκεται εφτακόσια περίπου μέτρα δυτικά του χωριού, πάνω σε αγροτικό δρόμο στους πρόποδες λόφου. Καθώς ο επισκέπτης κινείται από τα Κομνηνά με δυτική κατεύθυνση συναντά πρώτα το ξωκλήσι της αγίας Τριάδας και έπειτα από διακόσια περίπου μέτρα το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Ελευθερίου.

Πρόκειται για μικρό, μονόχωρο ναό χτισμένο σε ρυθμό βασιλικής. Το καμπαναριό είναι έξεργο, μεταλλικής κατασκευής και τοποθετημένο δυτικά του ναού. Περιμετρικά, υπάρχει χαμηλή (ύψους ενός μέτρου) τσιμεντένια περίφραξη. Πάνω στη σκεπή υπάρχει μεταλλικός σταυρός ενώ η κεντρική θύρα είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και βρίσκεται στη νότια πλευρά του ναού. Ακριβώς από πάνω της υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα  στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

Ζωοδόχος Πηγή
κ «Άγιος Ελευθέριος»
Ανηγέρθη υπό κατοίκων.
Δείγμα ευσεβείας
εν σωτηρίω έτει 1990

Από την παραπάνω επιγραφή πληροφορούμαστε ότι ο ναός κτίστηκε το 1990 έπειτα από χορηγία των κατοίκων των Κομνηνών.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.