Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Το μνημείο των εκατό ετών ελευθερίας στα Τρίκαλα

Στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Γαριβάλδη, απέναντι από το Δημαρχείο των Τρικάλων και εντός ενός πολύ όμορφου τριγωνικού πάρκου διακοσμημένου με πολύχρωμα θαμνώδη φυτά βρίσκεται τοποθετημένη στήλη η οποία μνημονεύει την συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον Οθωμανικό ζυγό. 

Η στήλη είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και εδράζεται πάνω σε μονοεπίπεδο βάθρο. Το κάτω μέρος της φέρει ανάγλυφο γιαταγάνι και πάνω από αυτό, στο μέσο περίπου της στήλης, υπάρχει εντοιχισμένη ορειχάλκινη πλάκα η οποία φέρει με τη σειρά της δυο ανάγλυφα στάχυα σιταριού δεξιά αριστερά και στο μέσο χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

1881 - 1981
100 ΧΡΟΝΙΑ 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στο πίσω μέρος του μνημείου υπάρχει μια επιγραφή η οποία είναι κατεστραμμένη από τον χρόνο και τα αναγραφόμενα πάνω σε αυτήν εντελώς δυσδιάκριτα. Ίσως μνημονεύει το έτος τοποθέτησης ή το ονοματεπώνυμο του γλύπτη. 

Πανομοιότυπο μνημείο έχω συναντήσει και στην παραλία του Βόλου. Προφανώς το 1981 το ελληνικό κράτος γιορτάζοντας την εκατονταετηρίδα της απελευθέρωση τοποθέτησε από μια τέτοια στήλη σε καθεμία από τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.