Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Το ταφικό μνημείο του οίκου Κυριαζή στο νεκροταφείο του Ταξιάρχη στη Μελίδα Άνδρου

Το ταφικό μνημείο της οικογένειας Κυριαζή βρίσκεται στο νεκροταφείο του Ταξιάρχη Μελίδας στο νησί της Άνδρου.

Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο φέρει το σχήμα και τη μορφή ενός αρχαιοελληνικού ναού. Είναι κατασκευασμένος σε σχήμα κύβου, εξ' ολοκλήρου από μάρμαρο. Στην κορυφή της πρόσοψης υπάρχει αέτωμα το οποίο φέρει ακροκέραμα στη δεξιά και στην αριστερή γωνία του. Στην κορυφή φέρει έξεργο χριστιανικό σταυρό. Στη μέση αναγράφονται ανάγλυφα τα λόγια:

ΟΙΚΟΣ 
ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΚΥΡΙΑΖΗ

Το αέτωμα στηρίζεται σε δύο κίονες δεξιά και αριστερά της εισόδου με κιονόκρανα ιωνικού ρυθμού. Στις δυο πλευρές ένθεν και κείθεν της κεντρική εισόδου υπάρχουν ανάγλυφοι σταυροί και από κάτω αντιστοίχως ακολουθούν οι επιγραφές:

ΣΤΑΥΡΟΣ Φ. ΤΖΟΑΝΝΟΣ
ΒΙΡΓΙΝΙΑ Σ. ΤΖΟΑΝΝΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Σ. ΤΖΟΑΝΝΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ
ΦΡΑΝΚΑ Ν. ΚΥΡΙΑΖΗ
ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

Στην κάτω δεξιά πλευρά της βάσης του μνημείου υπάρχει μικρή εντοιχισμένη πλάκα η οποία αναγράφει το όνομα του δημιουργού:

ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ ΣΤΕΦ. ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ
ΕΠΟΙΕΙ

Στην πρόσοψη του ναού υπάρχουν επίσης δυο προτομές οι οποίες φαίνονται ξένες προς το αισθητικό σύνολο του μνημείου και σίγουρα τοποθετήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο. Η πρώτη προτομή απεικονίζει μια γυναίκα μέσης ηλικίας με πυκνά, σπαστά μαλλιά και κολιέ στον λαιμό. Στην βάση της αναγράφεται το όνομα ΕΙΡΗΝΗ ενώ στα πλάγια υπάρχει το έτος κατασκευής και η υπογραφή του γλύπτη:

Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ 2004

Η δεύτερη προτομή απεικονίζει έναν άνδρα σε προχωρημένη ηλικία. Έχει κοντά μαλλιά, μεγάλο μέτωπο και φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη της βάσης είναι χαραγμένο το όνομα ΦΩΤΗΣ και στα πλαϊνά υπάρχει η ίδια επιγραφή με την προηγούμενη προτομή:

Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ 2004

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.