Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Η προτομή του Δημήτριου Πούλιου στα Τρίκαλα

Ο Δημήτριος Πούλιος γεννήθηκε στον οικισμό Μαυρέλι των Τρικάλων. Υπηρέτησε ως Ταγματάρχης Πεζικού στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά την διάρκεια της ανταρσίας των Τουρκοκυπρίων. Δολοφονήθηκε από Τούρκους στασιαστές την 11η  Μαΐου του 1964 στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου. Η επίσημη εκδοχή θέλει το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο Πούλιος, ο Λογαχός (ΜΧ) Βασίλειος Καποτάς, ο Λογαχός (ΠΖ) Παναγιώτης Ταρσούλης  και ο Κύπριος οδηγός Κωνσταντίνος Παντελίδης να εισέρχεται έπειτα από λάθος στον τουρκικό θύλακα της πόλης και εκεί αφού τους σταμάτησε μια περίπολος τουρκοκυπρίων, τους εκτέλεσε.

Η επίσημη εκδοχή βεβαίως έχει πολλά κενά αφού είναι μάλλον απίθανο όχημα το οποίο μεταφέρει ταγματάρχη και δύο λοχαγούς σε χαρτογραφημένη περιοχή και με οδηγό Κύπριο (επομένως γνώστη της περιοχής) να εισέρχεται από λάθος σε εχθρική περιοχή, σε μια περίοδο μάλιστα γενικευμένης έντασης. Η ανεπίσημη - και πιο πιθανή - εκδοχή θέλει του Έλληνες αξιωματικούς να βρίσκονταν σε μυστική αποστολή συλλογής πληροφοριών εντός του εχθρικού θύλακα. Από ότι φαίνεται κάτι δεν πήγε καλά, το σχέδιο προδόθηκε, και είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία των ηρωικών αυτών αντρών της ΕΛ.ΔΥ.Κ.

Ο Ελληνικός Στρατός τίμησε τη μνήμη του Ταγματάρχη Δημήτριου Πούλιου στήνοντας την προτομή του στο πάρκο απέναντι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό των Τρικάλων το οποίο φέρει το όνομα του. Η προτομή είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Ο Πούλιος αναπαρίσταται σε μέση ηλικία. Έχει πυκνά μαλλιά, μουστάκι και είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή. Η προτομή εδράζεται πάνω σε πέτρινο βάθρο στο οποίο υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΔΗΜΗΤ. Ι. ΠΟΥΛΙΟΣ
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΕΠΕΣΕΝ ΕΙΣ ΚΥΠΡΟΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΙΝ 
ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
ΤΗΝ 11ην ΜΑΪΟΥ 1964

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.