Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Το μνημείο πεσόντων στις Μπενίτσες της Κέρκυρας

Στην κεντρική πλατεία του οικισμού Μπενίτσες της Κέρκυρας και πάνω στον κεντρικό παραλιακό δρόμο που συνδέει το χωριό με την πόλη της Κέρκυρας, βρίσκεται το μνημείο προς τιμήν των πεσόντων ηρώων κατοίκων του οικισμού.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη, έργο του γλύπτη Γιάννη Γεωργίου. Κατασκευάστηκε το έτος 1980. Το μνημείο αποτελείται από τρία μέρη: μια κεντρική μαρμάρινη στήλη ύψους δύο περίπου μέτρων και άλλες δύο ισοϋψείς αλλά μικρότερες σε ύψος της πρώτης στήλες, τοποθετημένες δεξιά και αριστερά της πρώτης. 

Στην κεντρική στήλη αναπαρίσταται ανάγλυφα μια γυναικεία μορφή η οποία έχει στην πλάτη δυο ανοιγμένα φτερά, έχει επίσης μακριά μαλλιά και φοράει χιτώνα. Στο δεξί της χέρι κρατάει σπαθί ενώ το αριστερό είναι σηκωμένο και δείχνει κίνηση προς τα εμπρός. Πλάι της υπάρχει μια αναμμένη δάδα πάνω σε ένα βωμό ενώ κάτω από τα πόδια της αναπαρίσταται ανάγλυφα κιονόκρανα δωρικού και ιωνικού ρυθμού καθώς και περικεφαλαίες. Στο κάτω μέρος της στήλης είναι χαραγμένα τα λόγια:

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

Στην αριστερή στήλη είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΜΝΗΜΕΙΟΝ
ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΗΡΩΩΝ 
ΜΠΕΝΙΤΣΩΝ

ΠΕΣΟΝΤΕΣ
ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΚΑΨΟΚΑΒΑΔΗΣ ΙΕΡ. Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΓΚΟΡΟΣ Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΚΕΥΟΥΛΗΣ Α. ΜΙΧΑΗΛ
ΓΚΟΓΚΑΚΗΣ Γ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΚΑΨΟΚΑΒΑΔΗΣ Φ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΠΥΝΝΟΥΛΑΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΠΥΝΝΟΥΛΑΣ Α. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΚΑΨΟΚΑΒΑΔΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ

Στην δεξιά στήλη είναι χαραγμένα τα λόγια:

Ω ΕΛΛΑΣ - Ω ΠΑΤΡΙΣ ΜΟΥ
ΕΛΠΙΔΩΝ ΓΛΥΚΥΤΑΤΩΝ
ΜΗΤΗΡ! ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΑΚΟΜΑ
ΖΩΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΧΟΜΕΝΗΝ
ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ


Δεν αναγράφεται πουθενά το όνομα του συγγραφέα του επιγράμματος. Στη κάτω δεξιά πλευρά της κεντρικής στήλης υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη μαζί με τον τόπο και το έτος της κατασκευής:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ 1980

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.