Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στη Λευκάδα

Το ταφικό μνημείο του Λευκαδίτη ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη βρίσκεται στο πίσω μέρος του ορθόδοξου ναού του Παντοκράτορα στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λευκάδας. Πρόκειται για ένα λιτό, μαρμάρινο ταφικό μνημείο από το οποίο απουσιάζει οποιαδήποτε γλυπτική σύνθεση. Έχει σχήμα ορθογώνιο και στην πρόσοψη του φέρει ανάγλυφο σταυρό και από κάτω εγχάρακτη την επιγραφή:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ
Α΄ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΩΚΑ
ΚΔ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΩΟΘ

Είναι πράγματι θλιβερό το γεγονός ότι ο τάφος του μεγάλου αυτού ποιητή της Ελλάδας είναι ουσιαστικά φυλακισμένος ανάμεσα στο κυρίως σώμα του ναού και στον ψηλό πέτρινο τοίχο που τον χωρίζει από το γειτονικό δρομάκι. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω του ναού, ο οποίος το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου παραμένει κλειστός εκτός κι αν κάποιος αποτολμήσει να σκαρφαλώσει τον τοίχο, κίνηση μάλλον παράτολμη (αλλά αποδίδει αν θέλεις να φτάσεις στον περιηγητικό σου στόχο). Έτσι λοιπόν, ένα μνημείο άμεσα συνδεδεμένο με την σύγχρονη πνευματική ιστορία του νησιού, παραμένει αποκομμένο τα τα μάτια των χιλιάδων επισκεπτών.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.