Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Το αρχαιολογικό μουσείο της Άνδρου

Το αρχαιολογικό μουσείο της Άνδρου στεγάζεται στο κέντρο της Χώρας του νησιού, επί της πλατείας του Θεόφιλου Καΐρη, σε κτίριο το οποίο παραχώρησαν στο Δήμο της Άνδρου γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή το έτος 1981.

Εντός του Μουσείου φιλοξενούνται εκθέματα από τους δυο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού: από τη Ζαγορά και από την Παλαιόπολη. Το σύνολο του πρώτου ορόφου είναι αφιερωμένο στον οικισμό της Ζαγοράς ο οποίος σύμφωνα με τους αρχαιολόγους κατοικήθηκε κατά τη Γεωμετρική Εποχή δηλαδή περίπου από το 1000 μέχρι το 700 π.Χ. Σε αυτή τη ενότητα συναντούμε αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων όπως μεγάλα πιθάρια για την αποθήκευση λαδιού και κρασιού, διάφορα αγγεία και πήλινα σκεύη, μικρά κοσμήματα και ομοιώματα τα οποία βρέθηκαν στο χώρο του νεκροταφείου της Ζαγοράς και προφανώς χρησιμοποιήθηκαν ως κτερίσματα.

Στον ισόγειο χώρο εκτίθενται τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης. Εδώ, αλλάζουμε εποχή και από την Γεωμετρική πηγαίνουμε προς την Αρχαϊκή και την Κλασική. Τα εκθέματα που κυριαρχούν είναι τα γλυπτά (προτομές, ανάγλυφα τα οποία χρησιμοποιούνταν ως επιτύμβιες στήλες, ανδριάντες κτλ). Εντύπωση και θαυμασμό προκαλεί ένας μαρμάρινος ανδριάντας ενός νεαρού άνδρα τον οποίο οι επιστήμονες έχουν ταυτίσει με τον θεό Ερμή. Ο άνδρας αναπαρίσταται γυμνός, πάνω στη νιότη του, με πυκνά, σπαστά μαλλιά. Στον ώμο του φέρει μανδύα. Τα μέρη του γλυπτού σώζονται όλα στο ακέραιο πλην των χεριών από τους αγκώνες και κάτω. Το γλυπτό φέρει την ονομασία "Ερμής της Άνδρου" και εικάζεται πως είναι πιστό αντίγραφο αντίστοιχου χάλκινου ανδριάντα του Πραξιτέλη. Κατασκευάστηκε τον 1ο π.Χ. αιώνα.

Η έκθεση των γλυπτών συνεχίζεται και χρονικά φτάνει μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια με μαρμάρινα ανάγλυφα χριστιανικού περιεχομένου που απεικονίζουν σταυρούς και παγόνια. Το ισόγειο παρουσιάζει σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού σε αυτό εκτίθενται όμορφα έργα της γλυπτικής τέχνης που αποδεικνύουν ότι το νησί είχε έντονη πολιτιστική κίνηση κατά τους αρχαίους χρόνους.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές:
  1. Ζαφειροπούλου Φ., Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, 2013
  2. Άνδρος, Ταξιδιωτικός Οδηγός, Εκδόσεις Explorer, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.