Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Το Ναυτικό Μουσείο της Άνδρου

Η Άνδρος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί με μεγάλη ναυτική παράδοση, κυρίως στον εμπορικό στόλο μιας και τα πλοία της υπήρξαν από τα πλέον ποντοπόρα της Ελλάδας πραγματοποιώντας μεγάλα, υπερατλαντικά ταξίδια.

Τη ναυτοσύνη του νησιού, την παράδοση και τη μνήμη της, διασώζει το Ναυτικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στη συνοικία του Κάστρου ελάχιστα μέτρα δυτικώς του ανδριάντα του Αφανούς Ναύτη. Όπως πληροφορούμαστε από τον επίσημο οδηγό του Μουσείου, το κτίριο στο οποίο φιλοξενούνται τα εκθέματα αποτελεί δωρεά του Δημήτριου Ράλλια προς τον Δήμο της Άνδρου το έτος 1957. Ο Ράλλιας είχε αγοράσει το κτίριο από τον Αντώνιο Καρυστινάκη ο οποίος με τη σειρά του το είχε αγοράσει από τον Νικόλαο Εμπειρίκο.

Το Ναυτικό Μουσείο της Άνδρου ξεκίνησε την λειτουργία του το 1972. Ήταν ο Κωνσταντίνος Πανταζόπουλος, πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, εκείνος ο οποίος ανέλαβε την οργάνωση και την ταξινόμηση των εκθεμάτων.

Πλάι στα πολλά εκθέματα (τα οποία καλύπτουν τη ναυτική ιστορία του νησιού από το 1750 μέχρι και τις μέρες μας) ξεχωρίζουν τα ξύλινα ομοιώματα διάσημων καραβιών, ναυτικά ημερολόγια Ανδριωτών ναυτικών, ναυλοσύμφωνα, παλαιά ασφαλιστήρια, ένας βαρογράφος καταγραφών της ατμοσφαιρικής πίεσης, μια σειρήνα ομίχλης και πολλά άλλα αντικείμενα προερχόμενα από καράβια του ανδριώτικου εμπορικού στόλου.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η πρόσβαση σε αυτό αρκετά εύκολη καθώς βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού της Χώρας.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  • Ναυτικό Μουσείο Άνδρου, Επίσημος οδηγός μουσείου, Άνδρος, 2014
  • Άνδρος, ταξιδιωτικός οδηγός, εκδόσεις Explorer, Αθήνα, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.