Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Το έργο "Πύρρος και Δωδώνη" του Πάρη Πρέκα στα Ιωάννινα

Το έργο του Πάρι Πρέκα με την επωνυμία "Πύρρος και Δωδώνη" βρίσκεται στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας τον Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια μνημειακή ζωγραφική σύνθεση η οποία καλύπτει το σύνολο του τοίχου το οποίο βλέπει προς την πλευρά του Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης.

Το έργο αναπαριστά τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο και τους στρατιώτες του καθώς και την προσωποποιημένη Δωδώνη. Κάτω δεξιά αναπαριστώνται οχτώ στρατιώτες οι οποίοι φέρουν ασπίδα, περικεφαλαίες και δόρυ ενώ αριστερά αυτών αναπαριστώνται άλλοι οχτώ μπροστά από τους οποίους βρίσκονται τέσσερα άλογα. Στο κέντρο της σύνθεσης υπάρχει μια μορφή με περικεφαλαία, δόρυ και πανοπλία, ανεβασμένη πάνω σε ένα βάθρο. Πρόκειται προφανώς για τον βασιλιά Πύρρο. Το κυκλικό σχέδιο που υπάρχει δίπλα του ίσως να αναφέρεται στο αρχαίο θέατρο. Πάνω δεξιά αναπαρίσταται η ιέρεια του μαντείου της Δωδώνης, καθισμένη πλάι στο Ιερό δέντρο. Δίπλα της στέκονται τέσσερις ιερείς. Στο αριστερό μέρος της σύνθεσης, δίπλα από τα άλογα, είναι χαραγμένο το όνομα του γλύπτη και το έτος της κατασκευής:

Π. ΠΡΕΚΑΣ 1966

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.