Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Το ταφικό μνημείο της Αγγελικής Καρυστυνάκη στο νεκροταφείο της Άνδρου

Το ταφικό μνημείο της Αγγελικής Καρυστυνάκη, συζύγου του Επαμεινώνδα Καρυστυνάκη, είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από μάρμαρο. Πρόκειται για ένα ομοίωμα αρχαίου ελληνικού ναού. Στην πρόσοψη υπάρχουν δυο κίονες ιωνικού ρυθμού ενώ στην είσοδο του μνημείου οδηγεί κλίμακα δύο σκαλοπατιών. Η κεντρική θύρα του μνημείου είναι κατασκευασμένη από σίδερο. Οι δυο κίονες στηρίζουν αέτωμα το οποίο φέρει ως επίστεψη χριστιανικό σταυρό ενώ στην πρόσοψη του αναγράφονται τα λόγια:

ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΣΥΖΥΓΟΣ
ΕΠΑΜ. Γ. ΚΑΡΥΣΤΥΝΑΚΗ

Στις δυο μπροστινές άκρες του αετώματος υπάρχουν καλλιτεχνικά μαρμάρινα ακροκέραμα. Στα πλαϊνά του μνημείου υπάρχουν ανάγλυφες αναπαραστάσεις κυκλικού σχήματος. Στο πίσω μέρος του μνημείου ορθώνεται μια μεγάλη επιτύμβια στήλη στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η ανάγλυφη προτομή της Αγγελικής Καρυστυνάκη η οποία αποδίδεται σε μέση ηλικία με πυκνά μαλλιά και κόσμημα στο λαιμό. Κάτω από το ανάγλυφο υπάρχουν δυο φύλλα δάφνης ενώ φυτική διακόσμηση λειτουργεί ως επίστεψη της στήλης.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.