Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Το ταφικό μνημείο του Θεόδωρου Βαρζέλη στην Πρέβεζα

Το ταφικό μνημείο τoy Θεοδωρου Βαρζέλη βρίσκεται στο ναό του αγίου Χαραλάμπους της Πρέβεζας. Πρόκειται για μια λιτή μαρμάρινη πλάκα - έργο αγνώστου γλύπτη - η οποία είναι εντοιχισμένη στο νότιο τοίχο του ναού. Στην κορυφή της πλάκας υπάρχει ένα όμορφο ανάγλυφο το οποίο αναπαριστά μια νεαρή κοπέλα σε στάση θρήνου. Από κάτω ακολουθεί η εγχάρακτη επιγραφή:

ΣΥΓΧΩΡΗΣΑΙ ΚΑΙ ΚΛΑΥΣΑΙ Ω ΔΙΑΒΑΤΑ
ΤΟΝ ΩΔΕ ΚΕΊΜΕΝΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟΝ ΒΑΡΖΕΛΗΝ
ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΑ ΕΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝ
ΚΑΙ ΥΠΗΚΟΟΝ ΡΩΣΣΟΝ
ΚΑΙ ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΤΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΑΡΖΕΛΗ ΤΟΥ ΕΞ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΑΠΟΘΑΝΩΝΤΑ ΕΝ ΤΑΥΤΑ ΤΩ 1850 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 19
ΌΝΤΑ ΕΤΩΝ 22

Δυστυχώς, το μνημείο δεν έχει συντηρηθεί και η επιγραφή είναι δυσανάγνωστη. Σύμφωνα με άρθρο του Ντίνου Στυλιανού το οποίο αναδημοσιεύει η Βιολέττα Σάντα στο aromalefkadas.gr οι Βαρζέληδες ήταν μεγάλης οικονομικής επιφάνειας οικογένεια με καταγωγή από τη Λευκάδα. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν στα Ορλωφικά, κερδίζοντας την ρώσικη υπηκοότητα από την Μεγάλη Αικατερίνη. Ο Απόστολος Βαρζέλης γεννήθηκε στην Ζαβέρδα της Ακαρνανίας και διατηρούσε εκεί μεγάλη κτηματική περιουσία. Θεωρούνταν από τους πλουσιότερους κατοίκους της Ηπείρου την εποχή εκείνη. Ο Θεόδωρος διετέλεσε ιππότης της τσαρικής φρουράς αξιοποιώντας το κληρονομικό δικαίωμα που δόθηκε στην οικογένεια από την Αικατερίνη. Ο θάνατος του Θεόδωρου οφείλεται μάλλον σε φυματίωση. Η πλάκα αρχικά βρισκόταν εντοιχισμένη πάνω στον τάφο και μεταγενέστερα εντοιχίστηκε στον τοίχο του ναού. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.