Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ναός της αγίας Βαρβάρας στην Άνδρο

Ο ορθόδοξος ναός της αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στη συνοικία του Κάστρου, στην Χώρα της Άνδρου. Ουσιαστικά είναι το δεύτερο κτίσμα το οποίο συναντά ο επισκέπτης από την πλατεία του Αφανή Ναύτη και με κατεύθυνση δυτική (ακριβώς δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο) ή το προτελευταίο κτίσμα καθώς κατεβαίνει από το κέντρο της Χώρας προς το κάστρο με κατεύθυνση ανατολική.

Ο ναός της αγίας Βαρβάρας στην πρωταρχική του μορφή ήταν καθολικός. Σύμφωνα με την ενημερωτική πινακίδα που υπάρχει στην είσοδο του, πρέπει να χτίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα και αρχικά ήταν μεγαλύτερος (με δύο κλίτη) και αφιερωμένος στη μνήμη του αγίου Γεωργίου. Στους ορθόδοξους πέρασε περίπου το 1750 οπότε και μετονομάστηκε σε ναό της αγίας Βαρβάρας. Το κτίσμα που συναντούμε στις μέρες μας δεν είναι αυτό που αντιστοιχούσε στον καθολικό ναό αλλά νεότερο και σαφώς μικρότερο (μονόκλιτο) από το πρώτο. Σύμφωνα με την πινακίδα την μορφή αυτή ο ναός την πήρε τον 19ο αιώνα.

Παραδοσιακό κυκλαδίτικο εκκλησάκι, η αγια-Βαρβάρα είναι μια μικρή, μονόκλιτη βασιλική με τρία τριγωνοειδή παράθυρα στη βόρεια και νότια πλευρά της και την κύρια είσοδο της στη μεσημβρινή. Η είσοδος καλύπτεται με ξύλινη πόρτα ενώ δεξιά αυτή υπάρχουν δυο τριγωνοειδή παράθυρα.  Στην είσοδο οδηγεί μια μικρή κλίμακα τριών σκαλοπατιών.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.