Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Τα μνημεία στην Κρυόβρυση Εορδαίας

Η Κρυόβρυση είναι ένας μικρός οικισμός του νομού Κοζάνης. Πριν το σχέδιο Καλλικράτης ανήκε στον Δήμο Μουρικίου ενώ έπειτα έγινε Δημοτικό Διαμέρισμα του ενοποιημένου Δήμου Εορδαίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του οικισμού ανερχόταν σε 191 κατοίκους. Πρόκειται για ένα αμιγώς προσφυγικό χωριό με τους κατοίκους του να προέρχονται από τον Πόντο και την Μικρά Ασία.

Το χωριό βρίσκεται μερικά μόλις χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πτολεμαΐδας, στους πρόποδες του όρους Μουρίκι (ορεινός όγκος του του Ασκίου) μεταξύ των μεγαλύτερων οικισμών της Άρδασσας και της Αναρράχης.

Στο χωριό υπάρχουν δυο μνημεία: ένα μνημείο για τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης εναντίον της τριπλής κατοχής της Ελλάδας την περίοδο 1941-1945 και ένα μνημείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Και τα δύο βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Το μνημείο υπέρ των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης είναι μια μαρμάρινη πλάκα περίπου ενός μέτρου και μερικών εκατοστών. Στην κορυφή της υπάρχει σκαλισμένη μια δάδα με φλόγα. Από κάτω υπάρχει σκαλισμένη η μορφή ενός νεαρού άνδρα που φοράει χιτώνιο και κρατάει όπλο στον δεξί ώμο του. Κάτω από την μορφή του νεαρού άνδρα είναι σκαλισμένα τα γράμματα


ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΑΣΙΣ
1941 – 1944


ενώ κάτω από τα γράμματα είναι χαραγμένο μέσα σε ένα κυκλικό δάφνινο στεφάνι ένα πυροβόλο όπλο. Τέλος, στη βάση του μνημείου γίνεται αναφορά στον χορηγό του έργου

ΔΩΡΕΑ ΟΙΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΩΦΙΔΗ

Το μνημείο είναι σε καλή κατάσταση από αισθητικής άποψης όμως δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο.

Το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού

Το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού της Κρυόβρυσης έχει πολλές ομοιότητες με το αντίστοιχο στον γειτονικό οικισμό της Αναρράχης. Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα περίπου ενός μέτρου. Στην κορυφή της υπάρχει ο ποντιακός μονοκέφαλος αετός. Πάνω της είναι σκαλισμένη η μορφή ενός άνδρα ντυμένου με την παραδοσιακή στολή του Πόντου. Έχει μουστάκι και στα χέρια του κρατάει το παραδοσιακό όργανο της περιοχής, την ποντιακή λύρας. Στην βάση του μνημείου αναγράφονται τα εξής:

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ 1916-1919
Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΡΑΣΕΝ
ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 1995

Από αισθητικής πλευράς όπως και το αντίστοιχο μνημείο της Αναρράχης, δεν αποτελεί κάτι το εξαιρετικό.

Φωτογραφίες από το Μνημείο Πεσόντων Εθνικής Αντίστασης εδώ
Φωτογραφίες από το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.