Η πλατεία Μαβίλη βρίσκεται στην πόλη των Αθηνών, ελάχιστα βορειότερα του Μεγάρου μουσικής. Είναι φημισμένη για την καντίνα η οποία βρίσκεται σταθμευμένη κάθε βράδυ στην περιοχή και εξυπηρετεί τους μεταμεσονύχτιους επισκέπτες με σάντουιτς και λοιπές λαχταριστές λιχουδιές. Έχει πάρει την ονομασία της από τον Επτανήσιο ποιητή Λορέντζο Μαβίλη και σε αυτήν βρίσκεται η προτομή του καθώς και ένα συντριβάνι, η προτομή της Αλίκης Βουγιουκλάκη και ένα ακόμα γλυπτό. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την προτομή του Λορέντζου Μαβίλη.
Μερικά λόγια για τον ποιητή
Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1860 στην Ιθάκη. Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του ήταν Ισπανικής καταγωγής, ονομαζόταν Δον Λορέντζος Μαβίλης και ήταν πρόξενος της Ισπανίας στην Κέρκυρα. Παντρεύτηκε γυναίκα Κερκυραία και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Κερκυραία ήταν και η μητέρα του επομένως μπορούμε να πούμε πως ο Λορέντζος Μαβίλης ήταν ένας Κερκυραίος με ισπανικές καταβολές αν και τέτοιου είδους προσωπικότητες με την πορεία του βίου τους ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια της καταγωγής τους.
Το 1878 γράφτηκε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όμως την εγκατέλειψε ένα χρόνο αργότερα για να σπουδάσει φιλολογία και φιλοσοφία στην Γερμανία. Εκεί μελέτησε και επηρεάστηκε από τις θεωρίες του Νίτσε, του Καντ και του Σοπενάουερ. Το 1890 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Έρλαγκεν της Βαυαρίας και κατέβηκε στην Κέρκυρα. Το 1896 συμμετέχει ως εθελοντής στην Κρητική Επανάσταση. Ένα χρόνο αργότερα συγκεντρώνει εβδομήντα Κερκυραίους εθελοντές και αγωνίζεται στην Ήπειρο κατά την διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου καλύπτοντας εξ ιδίων τις οικονομικές ανάγκες του εθελοντικού σώματος. Στον πόλεμο εκείνο τραυματίστηκε στο χέρι.
Το 1910 βάζει υποψηφιότητα με το κόμμα των Φιλελευθέρων για το βουλευτικό αξίωμα. Εκλέγεται και το 1911 ως αντιπρόσωπος των Κερκυραίων δηλώνει μέσα στη Βουλή υπερασπίζοντας την δημοτική γλώσσα "Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι, και υπάρχουσι πολλοί χυδαίοι άνθρωποι ομιλούντες την καθαρεύουσαν".
Το 1912 ξεσπάει ο πρώτος Βαλκανικός πόλεμος. Ο Μαβίλης σε ηλικία 52 ετών κατατάσσεται εθελοντής στο σώμα των Γαριβαλδινών Ερυθροχιτώνων. Είχαν πάρει την ονομασία τους από το όνομα του αρχηγού τους Ιταλού στρατηγού Γαριβάλδι και επειδή έφεραν κόκκινους χιτώνες. Στις 28 Νοεμβρίου 1912 στο χωριό Δρίσκος κοντά στα Γιάννενα ο Λορέντζος Μαβίλης άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από εχθρικό βόλι.
Όσο ζούσε δεν εκδόθηκε καμιά ολοκληρωμένη ποιητική του συλλογή παρά μόνο μερικά ποιήματά του σε περιοδικά. Τα Άπαντα του κυκλοφόρησαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1915 με φροντίδα του φίλου του Κ. Θεοτόκη. Ήταν τόση η μετριοφροσύνη του που όταν έστελνε τα ποιήματά του στον Παλαμά έβαζε υποσημείωση "για το συρτάρι σου". Ο Ξενόπουλος είπε για τον Μαβίλη: "Στάθηκε ένας από τους σπάνιους εκείνους ποιητές που το καλύτερό τους ποίημα είναι η ζωή τους".
Το μνημείο
Πρόκειται για μια λιτή προτομή η οποία στέκει πίσω από το συντριβάνι της πλατείας ατενίζοντας την οδό β. Σοφίας. Κάτω από την προτομή αναγράφεται το όνομα και η ημερομηνία γέννησης
Λ. ΜΑΒΙΛΗΣ
1860 1912
ενώ στην βάση της προτομής αναγράφονται οι στίχοι του Μιλιτιάδη Μαλακάση που γράφτηκαν ειδικά για την μνήμη του Λορέντζου Μαβίλη:
ΜΝΗΜΗ ΙΕΡΗ! ΌΣΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΑΛΕΥΕΙ
ΤΟΞΟ ΛΑΜΠΡΟ ΣΕΛΑΓΙΖΕ
ΣΤΟΝ ΑΞΕΘΥΜΑΣΤΟ ΟΥΡΑΝΟ
ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΈΒΔΟΜΟ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ
ΠΑΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΑΡΟΜΙΑΣΤΟΣ
ΧΑΡΙΣΜΑ ΘΕΪΚΟ
ΤΟ ΣΤΟΧΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ
ΣΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΑΙ ΧΛΕΥΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΝ
ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΛΥΤΡΩΜΟ
Γλύπτης του έργου είναι ο Πέτρος Ρούμπος. Η προτομή τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία το 1938. Υπάρχουν άλλα τρία αντίγραφα αυτής της προτομής: ένα στα Ιωάννινα, ένα στην Κέρκυρα και άλλο ένα στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.
Συνοψίζοντας - προσωπικές εντυπώσεις
Για τον Λορέντζο Μαβίλη δεν μπορεί να γράψεις πολλά. Μιλάει από μόνη της η ζωή του,μια ζωή γεμάτη γνώση, μια ζωή γεμάτη προσφορά στον τόπο και στην ελευθερία. Στάθηκε από τους ελάχιστους εκείνους ποιητές που τα γραπτά της πένας του συμβάδιζαν με την καθημερινότητά του και την στάση ζωής. Το ελληνικό κράτος τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες της πρωτεύουσας της χώρας όπου στήθηκε και η προτομή του. Στον Σεπτέμβρη του 2010 που την επισκέφτηκα η προτομή είναι μαυρισμένη στο κεφάλι ενώ τα γράμματα στην βάση δεν διακρίνονταν καθαρά.
Πως θα πάμε
Η πλατεία Μαβίλη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της οδού Β. Σοφίας. Σταματάμε με το μετρό στην στάση Μέγαρο Μουσικής (μπλε γραμμή) και ανηφορίζουμε βόρεια με κατεύθυνση προς Αλεξάνδρας. Μερικά μέτρα από το Μέγαρο μουσικής θα συναντήσουμε στο αριστερό μας χέρι την πλατεία Μαβίλη.
Φωτογραφίες από την προτομή του Λορέντζου Μαβίλη εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.