Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η προτομή του Ευνάρδου στον Εθνικό Κήπο

Στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης δίπλα από το μέγαρο της Βουλής, υπάρχει μια σειρά από γλυπτά τα οποία απεικονίζουν διάφορες προσωπικότητες που επηρέασαν την ελληνική ιστορία. Μεταξύ αυτών είναι και ο τραπεζίτης Ευνάρδος η προτομή του οποίου βρίσκεται μερικά μέτρα από εκείνη του φίλου του Ιωάννη Καποδίστρια.

Μερικές πληροφορίες για τον Ευνάρδο

Ο Ευνάρδος γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1775 στην Λυών της Γαλλίας. Το πλήρες όνομά του ήταν Ιωάννης - Γαβριήλ Ευνάρδος. Η οικογένεια του ήταν ελβετικής καταγωγής και μέλος των ευρύτερων αριστοκρατικών κύκλων της Γενεύης.Το μεγαλύτερος μέρος της περιουσίας του το απόκτησε στη Γένοβα της Ιταλίας εργαζόμενος ως οικονομικός διαπραγματευτής και σύμβουλος οικονομικών αρχόντων. Στην Γενεύη επέστρεψε το 1810 και έκτισε το περίφημο μέγαρο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης. Η στιγμή όπου ο Ευνάρδος γίνεται κομμάτι της ελληνικής ιστορίας είναι το συνέδριο της Βιέννης το 1814. Εκεί ο Ιωάννης Καποδίστριας έθεσε το ελληνικό πρόβλημα στο τραπέζι του Συνεδρίου και κατόρθωσε να φέρει με το μέρος του τον Ελβετό τραπεζίτη.

Ο Ευνάρδος μετά τη Απελευθέρωση εργάστηκε ως άτυπος σύμβουλος του Καποδίστρια σε οικονομικά θέματα. Το 1828 με δικά του κεφάλαια λειτούργησε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα πρόγονος της Εθνικής Τράπεζας. Επέζησε μόλις 6 χρόνια. Η πραγματική υπηρεσία του Ευνάρδου στο ελληνικό κράτος έρχεται το 1847 όταν αντιμετώπισε τις υπερβολικές απαιτήσεις των Άγγλων τραπεζιτών για το δάνειο που είχαν παραχωρήσει στην Ελλάδα το 1832. Πλήρωσε ο ίδιος μισό εκατομμύριο χρυσά φράγκα για να τους ικανοποιήσει.

Προς τιμήν του πέρα από το άγαλμα στον Εθνικό Κήπο υπάρχει και οδός της πόλης των Αθηνών με την ονομασία του ενώ το κτήριο στο οποίοι στεγάζεται το Μορφωτικό Ίδρυμα της Τράπεζας της Ελλάδας ονομάστηκε "Μέγαρο Ευνάρδου". Πολλές τιμές για έναν άνθρωπο ο οποίος δεν βοήθησε με ανιδιοτέλεια το ελληνικό κράτος αφού επενδύοντας τα λεφτά του στην νεοϊδρυθείσα ελληνική τράπεζα  είχε βάσιμες ελπίδες να τα αυγατίσει στο μέλλον. Το μισό εκατομμύριο που έδωσε στους Άγγλους ήταν μάλλον ελάχιστο μπροστά σε αυτά που κέρδισε στήνοντας το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Πέθανε - ζάμπλουτος - στη Γενεύη το τον Φεβρουάριο του 1863.

Το μνημείο

Το μνημείο μοιάζει πάρα πολύ στην κατασκευή με αυτό του Καποδίστρια. Πρόκειται για μια προτομή η οποία είναι στημένη πάνω σε μια μεγάλη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων. Η προτομή απεικονίζει τον Ευνάρδο σε νεαρή ηλικία ενώ στην στήλη αναγράφονται τα εξής:

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΕΥΝΑΡΔΟΣ
ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ
ΤΗΣ
ΕΛΛΑΔΟΣ


Στο πλάι της προτομής αναγράφονται τα λόγια:


ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΣΣΟΣ ΕΠΟΙΕΙ
ΕΝ ΕΤΕΙ ΑΩΞΣ΄
ΔΑΠΑΝΗΙ
ΤΗΣ ΧΗΡΑΣ ΕΥΝΑΡΔΟΥ

Δημιουργός του έργου είναι ο Κόσσος Ιωάννης ο οποίος κατασκεύασε την προτομή με χρήματα της χήρας του Ευναρδου. Η προτομή τοποθετήθηκε το 1860.

Πως θα πάμε

Η προτομή του Ευνάρδου βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Κήπο. Ο Εθνικός Κήπος βρίσκεται δίπλα από το μέγαρο της Βουλής στο κέντρο της Αθήνας (στάση μετρό: Σύνταγμα). Μπαίνοντας στον Κήπο από την κεντρική είσοδο της οδού Αμαλίας στο αριστερό μας χέρι υπάρχει ένας χάρτης ο οποίος μας κατατοπίζει για το που βρίσκονται τα διάφορα γλυπτά. Η προτομή του Ευνάρδου βρίσκεται όπως μπαίνουμε από την Αμαλίας μερικά μέτρα νοτίως της προτομής του Καποδίστρια.

Διαβάστε για τον Ευνάρδο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Προσωπογραφίες του Ευνάρδου εδώ

Βιβλιογραφία:
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.