Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η προτομή του Αισχύλου στον Εθνικό Κήπο

Σήμερα θα παρουσιάσουμε την προτομή του Αισχύλου, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των προτομών των τριών τραγικών ποιητών στην Λεωφόρο Αμαλίας στο ύψος του Εθνικού Κήπου.


Μερικά λόγια για τον Αισχύλο

Ο Αισχύλος ήταν ηλικιακά ο μεγαλύτερος από τους τρεις μεγάλους αρχαίους τραγικούς ποιητές. Γεννήθηκε το 525 π. Χ. στην Ελευσίνα.Η καταγωγή του ήταν αριστοκρατική, πιθανότατα προερχόταν από γενιά γαιοκτημόνων. Συμμετείχε για πρώτη φορά σε θεατρικούς αγώνες σχετικά νέος κατά την διάρκεια της 70ης Ολυμπιάδας (499 - 496 π.Χ.) διαγωνιζόμενος εναντίον των ποιητών Πρατίνα και Χοιρίλου. Η πρώτη του νίκη στα Μεγάλα Διονύσια σημειώνεται το έτος 484 π.Χ. και την ακολούθησαν άλλες 12. 

Ο Αισχύλος πέρα από την συγγραφική του ιδιότητα, κατείχε και την ιδιότητα του μαχόμενου πολίτη. Συμμετείχε στην μάχη του Μαραθώνα, στις ναυμαχίες στο Αρτεμίσιο και την Σαλαμίνα καθώς και στην τελική νίκη στις Πλαταιές. Στον Μαραθώνα πολέμησε και ο αδερφός του Κυναίγειρος ο οποίος βρήκε τον θάνατο κυνηγώντας ένα περσικό καράβι που προσπαθούσε να διαφύγει. Άρπαξε το καράβι με τα χέρια του και ο Πέρσης που βρισκόταν επάνω αρχικά του έκοψε το ένα χέρι. Έπειτα και το άλλο. Ο Κυναίγειρος τότε άρπαξε το καράβι με τα δόντια. Ο Πέρσης τον σκότωσε. Τέτοιο ηρωικό θάνατο βρήκε ο αδερφός του Αισχύλου.

Θεωρούσε την συμμετοχή σε αυτές τις μάχες ως ότι σημαντικότερο έχει καταφέρει στη ζωή του. Μάλιστα, ο αγώνας εναντίον των Περσών τον επηρέασε βαθιά κάτι που αποτυπώνεται και στο έργο του. Ένα από αυτά τα έργα του είναι και οι "Πέρσες" έργο που αναφέρεται στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και ουσιαστικά καλύπτει όλη την σκέψη του Αισχύλου σχετικά με την μάχη των Αθηναίων και των Ελλήνων συμμάχων τους εναντίον της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Το 47ο ύστερα από πρόσκληση του τυράννου των Συρακουσών Ιέρωνα ο Αισχύλος ταξιδεύει στην Σικελία. Εκεί εικάζεται ότι παρουσίασε για δεύτερη φορά τους Πέρσες. Επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα μόνο και μόνο για να φύγει και πάλι μιας και το πολιτικό σκηνικό είχε αλλάξει με την επικράτηση των ριζοσπαστικών δυνάμεων της Δημοκρατίας κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνο τον Αισχύλο. Έμελλε να πεθάνει και αυτός όπως μετέπειτα ο Ευριπίδης μακριά από την Αθήνα.

Ο θρύλος το θέλει να πεθάνει από χτύπημα στο κεφάλι μιας χελώνας την οποία είχε αρπάξει ένας αετός και θέλοντας να την φάει την πέταξε από ψηλά με στόχο να σπάσει το καβούκι της. Ενταφιάστικε στην Σικελία και πάνω στο τάφο του γράφτηκε το εξής επίγραμμα: 

Αἰσχύλον Εὐφορίωνος Ἀθηναῖον τόδε κεῦθει
μνῆμα καταφθίμενον πυροφόροιο Γέλας·

ἀλκὴν δ' εὐδόκιμον Mαραθώνιον ἄλσος ἄν εἴποι

καὶ βαθυχαιτήεις Μῆδος ἐπιστάμενος.


σε ελεύθερη μετάφραση

Τον γιο του Ευφορίωνα Αισχύλο από την Αθήνα
κρύβει νεκρό αυτό το μνήμα της Γέλας με τα στάρια
την άξια νιότη του θα μαρτυρήσει το άλσος του Μαραθώνα
και ο μακρυμάλλης Μήδος που καλά την γνωρίζει.

Το έργο του άσκησε μεγάλη επίδραση σε πολλές μεταγενέστερες γενιές. Λέγεται μάλιστα ότι ο μεγάλος φιλόσοφος του 19ου αιώνα Καρλ Μαρξ είχε κάτω από το μαξιλάρι του τον "Προμηθέα Δεσμώτη" όταν τον βρήκαν νεκρό οι δικοί του.

Δεν μας είναι γνωστό πόσα έργα δημιούργησε ο Αισχύλος. Μας έχουν σωθεί οι ονομασίες 77 τραγωδιών από τις οποίες έχουν σωθεί ολόκληρες μόλις οι εφτά.

Το μνημείο

Για την προτομή του Αισχύλου ισχύει ότι και για τις προτομές των άλλων δύο τραγικών που βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πως θα πάμε

Η προτομή του Αισχύλου βρίσκεται μαζί με εκείνες του Ευριπίδη και του Σοφοκλή στην λεωφόρο Αμαλίας στο κέντρο της πόλης των Αθηνών. Φτάνουμε με το μετρό χρησιμοποιώντας τόσο την κόκκινη όσο και την μπλε γραμμή (στάση: Σύνταγμα). Βγαίνοντας στην επιφάνεια ακολουθούμε την Λεωφόρο Αμαλίας με κατεύθυνση προς Ζάππειο. Οι προτομές των τριών τραγικών βρίσκονται μερικά μέτρα πιο πέρα από την είσοδο του Εθνικού Κήπου επί του πεζοδρομίου στο αριστερό μας χέρι.

Βιβλιογραφία Αισχύλου

Διαβάστε για τον Αισχύλο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V, VI
Φωτογραφίες από την προτομή του Αισχύλου εδώ

Βιβλιογραφία:
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.