Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ο Δρομέας στην πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής

Απέναντι ακριβώς από το ξενοδοχείο Hilton και λίγα μέτρα νοτιότερα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ίωνας Δραγούμης (και σήμερα στέκει εκεί μια αναμνηστική στήλη) βρίσκεται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυπτά των Αθηνών, ο περίφημος Δρομέας.

Πρόκειται για ένα γλυπτό κατασκευασμένο από γυαλί (μια πληθώρα ουσιαστικά υαλοπινάκων οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλον με τέτοιον τρόπο που να σχηματίζουν αφαιρετικά την μορφή ενός δρομέα) και μοναχά ο σκελετός του είναι μεταλλικός. Ο τρόπος τοποθέτησης των υαλοπινάκων δίνει την αίσθηση στον παρατηρητή ότι ο δρομέας βρίσκεται εν κινήσει (αφήνοντας πίσω του την χαρακτηριστική γραμμή που αφήνουν τα αμάξια όταν τρέχουν όπως πολύ όμορφα έγραψε ο Παύλος Παυλίδης και ερμήνευσε η Δήμητρα Γαλάνη). Η αίσθηση αυτή γίνεται εντονότερη κοιτώντας την παράπλευρη οδό Βασιλίσσης Σοφίας που καθημερινώς κατακλύζεται από χιλιάδες αυτοκίνητα τα οποία αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.

Πλάι στα αλαφιασμένα αμάξια τρέχει και ο Δρομέας του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, χωρίς να έχω καμιά ιδέα προς τα που και για ποιον λόγο.

Το έργο κατασκευάστηκε το 1987 ύστερα από παραγγελία του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμος αρχικά τοποθέτησε το γλυπτό στην πλατεία Ομονοίας ωστόσο δεν έμελλε να στεριώσει στην πολύπαθο αυτό χώρο. Το 1992 ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού μετρό και το γλυπτό πήρε τον δρόμο της εξορίας. Υπό την επίβλεψη του γλύπτη, μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στον σημερινό του χώρου το 1994.

Πως θα πάμε

Η πρόσβαση στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής είναι εξαιρετικά εύκολη. Την περιοχή εξυπηρετεί σταθμός του μετρό (Ευαγγελισμός, μπλε γραμμή). Βγαίνοντας από τον σταθμό του μετρό κατευθυνόμαστε βορειοανατολικά. Η πλατεία βρίσκεται περίπου 100 μέτρα από τον σταθμό. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και η προτομή του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων.

Διαβάστε για τον Δρομέα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ
Δείτε φωτογραφίες του γλυπτού εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.