Σήμερα θα παρουσιάσουμε το τρίτο από τα γλυπτά της πλατείας Μαβίλη το οποίο εν αντιθέσει με τα άλλα δυο δεν είναι προτομή αλλά η ολόσωμη μορφή μιας γυναίκας η οποία στέκεται σε στάση ξεκούρασης πάνω σε ένα βάθρο.
Είναι ντυμένη με πρόχειρα ρούχα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου της αλλοιώνονται από τις επιδράσεις της κοπιαστικής εργασίας. Θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε γυναίκα: μια Νιγηριανή που σταμάτησε στο μέσο της διαδρομής από το πηγάδι προς τον καταυλισμό της στην προσπάθεια της να μεταφέρει πόσιμο νερό στην οικογένειά της. Μια Σουλιώτισα που απόκαμε από τους διωγμούς της οθωμανικής Πύλης και του τυράννου των Ιωαννίνων. Μια Εβραιοπούλα που κάνει μια στάση στην πορεία της προς κάποιο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που προφανώς θα αποτελέσει και την τελευταία της κατοικία.
Πρόκειται για ένα γλυπτό - αφιέρωμα σε όλες εκείνες της γυναίκες που μόχθησαν είτε πνευματικά είτε σωματικά (είτε και τα δυο) και που κάποια στιγμή στην ζωή τους βρήκαν ένα απάνεμο λιμάνι, να αράξουν την κουρασμένη τους ύπαρξη και να ανασάνουν δυο πνοές ηρεμίας προτού βγουν και πάλι στον δρόμο του μόχθου.
Στο πλάι υπάρχει η επιγραφή:
ΟΙ ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΡΙΕΣ
ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
ΟΜΙΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
Το γλυπτό λοιπόν είναι μια χορηγία - αφιέρωμα του παραπάνω Συλλόγου. Δεν γνωρίζω πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία κατασκευής και τοποθέτησης του. Δημιουργός του έργου είναι η Μαίρη Παπακωνσταντίνου.
Πως θα πάμε
Η πρόσβαση στην πλατεία Μαβίλη είναι σχετικά εύκολη. Χρησιμοποιούμε το μετρό (μπλε γραμμή - στάση Μέγαρο Μουσικής). Βγαίνοντας στην έξοδο από την πλευρά του Μεγάρου, ανηφορίζουμε περίπου 200 μέτρα βόρεια. Η πλατεία Μαβίλη βρίσκεται στον αριστερό μας χέρι. Την περιοχή εξυπηρετούν επίσης πολλά λεωφορεία και τρόλεϊ τα οποία διασχίζουν κατά μήκος την οδό βασιλίσσης Σοφίας.
Φωτογραφίες από το γλυπτό εδώ
*Στην πλατεία Μαβίλη βρίσκονται επίσης οι προτομές του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη και της ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη.
Διαβάστε για την πλατεία Μαβίλη Ι, ΙΙ
Βιβλιογραφία
Διαβάστε για την πλατεία Μαβίλη Ι, ΙΙ
Βιβλιογραφία
- Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1864 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.