Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η αναθηματική στήλη του Σολωμού στο Χαλάνδρι Αττικής

Στην πάνω πλευρά της πλατεία Χαλανδρίου, βόρεια του ναού του αγίου Νικολάου υπάρχει τοποθετημένη μια αναθηματική στήλη οποία αναφέρεται στο έργο του Διονύσιου Σολωμού "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι".

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη ύψους ενός μέτρου περίπου. Στην πάνω πλευρά της στήλη είναι χαραγμένοι οι στίχοι:

ΑΓΑΠΗ ΚΙ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΛΟΥ
ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΝΑΖΟΥΝ
ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥΣ ΚΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΣΥΧΑΖΟΥΝ

ΠΑΝΤ' ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΤ' ΑΓΡΥΠΝΑ
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ

πιο κάτω αναπαρίσταται ένα δάφνινο στεφάνι ενώ στην βάση είναι χαραγμένα τα λόγια

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΜ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ 29-12-2010
ΧΟΡΗΓΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ

Συνοψίζοντας - προσωπικές εντυπώσεις

Αν και η ιδέα κατασκευής ενός τέτοιου έργου είναι εξόχως εύστοχη (είναι όμορφο και διδακτικό εκεί που κάνεις την βόλτα σου να ξεπετάγονται μπροστά σου στίχοι σαν και αυτούς που όταν τους διαβάσεις κι έπειτα δεν θα μπορέσεις ποτέ ξανά να είσαι ο ίδιος) και το μνημείο κατασκευασμένο με λιτό και διόλου υπερβολικό τρόπο, οι επιγραφές στην βάση χαλούν όλο το σύνολο. Δεν είναι τόσο το γεγονός ότι αναγράφονται τα ονόματα του Δημάρχου και του χορηγού και η ημερομηνία εγκαινίων με πλήρεις λεπτομέρειες αλλά το γεγονός ότι όλα αυτά γράφονται στο ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς με τους στίχους του Σολωμού λες και το όνομα του χορηγού, του Δημάρχου ή του γλύπτη είναι το ίδιο σημαντικό με το περιεχόμενο των στίχων του Σολωμού.

Θα είχαμε σαφώς καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα αν οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι περισσότερο συμπυκνωμένες (π.χ. 2010 επί Δημαρχίας Γρ. Ζαφειρόπουλου, Δωρεά Χαρ. Καπετάνιου κτλ) και αν αυτές γραφόντουσαν με μικρή γραμματοσειρά στα πλάγια της στήλης σε όχι και τόσο ευδιάκριτο σημείο.

Το πάθος για  προσωπική προβολή βέβαια χάνεται στα βάθη των αιώνων...

Πως θα πάμε

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε στο Χαλάνδρι είναι με το τρόλεϊ 10 το οποίο σταματάει ακριβώς στην πλατεία του Δήμου. Η στήλη του Σολωμού βρίσκεται στην πάνω πλευρά τη πλατείας. Από τον Άγιο Νικόλαο κατευθυνόμαστε βόρεια, περνάμε τους τεχνητούς καταρράκτες και συναντούμε την στήλη του Σολωμού στα είκοσι μέτρα.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Διαβάστε τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού εδώ
Ακούστε αποσπάσματα από το ποίημα εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.