Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η προτομή του Αγγελή Γοβιού στη Λίμνη Εύβοιας

Η Λίμνη της Εύβοιας είναι μια από τις πλέον ιστορικές πόλεις του νομού. Μέσα σε αυτά για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται είναι και το γεγονός ότι υπήρξε τόπος καταγωγής του σημαντικότερου ίσως οπλαρχηγού της ευβοϊκής επανάστασης εναντίον των Οθωμανών - του Αγγελή Γοβιού. Ποιος ήταν ο Αγγελής Γοβιός το αναφέραμε στην ανάρτηση μας για τον ανδριάντα του στον κάμπο των Ψαχνών. Σήμερα θα αναφερθούμε στην προτομή του η οποία είναι στημένη στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το μνημείο

Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σ' ένα ψηλό επίσης μαρμάρινο βάθρο. Η προτομή παρουσιάζει τον Γοβιό με φέσι στο κεφάλι, μακριά πλούσια χαίτη, παχύ μουστάκι με τις άκρες του να ανεβαίνουν προς τα επάνω και δυο πιστόλες περασμένες στη μέση του. Πάνω στην προτομή είναι χαραγμένα τα λόγια (δύσκολο να τα διαβάσει ο επισκέπτης μιας και η προτομή είναι τοποθετημένη αρκετά μέτρα ψηλά, το zoom της ψηφιακής μηχανής ωστόσο βοηθάει τέτοιες στιγμές)

Ο ΗΡΩΣ
ΑΓΓΕΛΗΣ Ν. ΓΟΒΙΟΣ

ψηλά στη στήλη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια

ΑΓΓΕΛΗΣ Ν. ΓΟΒΙΟΣ 
1780 - 1823*

ακολουθούν με έναν υπέροχο τρόπο κάτω από το όνομα λαξευμένα φύλλα δάφνης. Οι δυο πλαϊνές πλευρές του βάθρου φέρουν το ίδιο σχέδιο: ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης  

ΤΩ ΕΘΝΙΚΩ ΗΡΩΙ
ΓΡΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ
Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΑΥΤΟΥ
ΠΟΛΙΣ ΛΙΜΝΗ
1911

Στην πρόσοψη το βάθρου είναι αναπαρίσταται ένα πουλί που κάθεται στην φωλιά του με ανοιγμένα τα φτερά. Στο κέντρο του ζώου υπάρχει ένας σταυρός και κάτω από το πόδια του ένα καρυοφύλλι. 

Η προτομή είναι ένα έργο του γλύπτη Γεώργιου Μπονάνου και παρά τα πολλά χρόνια που πέρασαν από την κατασκευή της (την προτομή την είδα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2011, εκατό χρόνια μετά δηλαδή) βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.  

Πως θα πάμε

Στη Λίμνη φτάνει κανείς χρησιμοποιώντας είτε το επαρχιακό δίκτυο της Εύβοιας (η διαδρομή Χαλκίδα - Λίμνη και γενικώς βόρεια Εύβοια είναι εξοργιστικά όμορφη) είτε καραβάκι το οποίο συνδέει την ρουμελιώτικη γη (Αρκίτσα) με την Αιδηψό. Κατεβαίνοντας στην παραλιακή οδό, περνάμε την προκυμαία και συνεχίζουμε βόρεια. Μερικά μέτρα παρακάτω στρίβουμε αριστερά (στην οδό Γοβιού) και συναντούμε την πλατεία στο επόμενο τετράγωνο στο αριστερό μας χέρι

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Υγ: παραθέτουμε μερικούς ακόμα λαϊκούς στίχους για τον Αγγελή Γοβιό:

Μην είδατε τα δυο πουλιά τους δυο καπεταναίους
π' αρχίσανε τον πόλεμο στους Τούρκους Χαλκιδαίους,

τον Κώτσο και τον Αγγελή, τα δύο λεοντάρια;

Εχθές προχθές τους είδαμε με λίγα παλικάρια.

Εις της Καστέλλας ρίχτηκαν τον κάμπο σαν θηρία,

Πολέμησαν και με πεζούς και με καβαλαρία.

Βαστούν στα δόντια το σπαθί, στο χέρι το ντουφέκι.

Τρεις περδικούλες κάθονται στα δυο βουνά στη ράχη,
η μια τηράει τον Έγριπο, η άλλη το Βρυσάκι, 
η τρίτη η καλύτερη μοιρολογάει και λέει:
"μας λάβωσαν τον Αγγελή και ο Κώτσος κινδυνεύει".
Πολλή μαυρίλα έβγαινε πάνω από το άσπρο χώμα,
Λαβώσανε τον Αγγελή στο χέρι και στο στόμα.
Όσο να πάει στα Ψαχνά επέθανε στο ρέμα
κι ο Κώτσος άμα έφτασε εις του Πανού τη στέρνα.


*Οι πηγές που διάβασα αναφέρουν ως ημερομηνία θανάτου του Γοβιού το 1822.

Βιβλιογραφία
  • Ο γλύπτης Γεώργιος Μπονάνος: η ζωή και το έργο του, Θεοδώρα Φ. Μαρκάτου, Διδακτορική Διατριβή, τμ. Ιστορίας και αρχαιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, Θεσ/νίκη, 1992

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.