Βγαίνοντας από την Χαλκίδα και ανηφορίζοντας βόρεια, η πρώτη σημαντική περιοχή που συναντά ο επισκέπτης είναι τα Ψαχνά. Στην κωμόπολη αλλά και γύρω από αυτήν υπάρχουν διάφορα μνημεία που τονίζουν την ιστορικότητα της περιοχής. Σήμερα θα αναφερθούμε στον ανδριάντα του Αγγελή Γοβιού που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Καστέλλα.
Μερικά λόγια για τον Αγγελή Γοβιό
Ο Αγγελής Γοβιός γεννήθηκε στη Λίμνη της βόρειας Εύβοιας το 1780. Όπως πολλοί άλλοι Έλληνες, βρέθηκε από νεαρή ηλικία στην υπηρεσία του Αλί πασά των Ιωαννίνων. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο μαζί με τον οποίο θα συμμετάσχει στην πρώτη του μεγάλη μάχη εναντίον των Οθωμανών. Πρόκειται βέβαια για την μάχη στο Χάνι της Γραβιάς όπου ο Γοβιός ήταν ένας από τους ελάχιστους που συντρόφεψαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στον άγριο χορό του προς την ελευθερία.
Μετά τη μάχη στη Γραβιά ο Ανδρούτσος στέλνει τον Γοβιό στην Εύβοια για να οργανώσει τις εκεί επαναστατικές ομάδες. Δίνει μια σειρά από μάχες σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η μάχη στα Βρυσάκια (15 Ιουλίου 1821). Εκεί ο Γοβιός με μερικές εκατοντάδες πολεμιστές και βοήθεια ενός καραβιού (του Κριεζή) από τη θάλασσα, κατόρθωσε να σταματήσει την προέλαση του Ομέρ Βρυώνη. Ήταν η πρώτη σημαντική νίκη για τους Έλληνες στο νησί.
Ωστόσο η ελληνική επανάσταση δεν ευτύχησε να ριζώσει στην Εύβοια μιας και ο σημαντικότερος οπλαρχηγός της (μαζί με το Νικόλαο Κριεζώτη) σκοτώθηκε σε μάχη με του Τούρκους στις 28 Μαρτίου του 1822 στην περιοχή του κάμπου των Ψαχνών, εδώ όπου σήμερα ο επισκέπτης θαυμάζει τον ανδριάντα του.
Ο θάνατος του Γοβιού υπήρξε αποφασιστικός για την ήττα των Ελλήνων στην Εύβοια: ακολούθησαν διαμάχες και εμφύλιες έριδες με αποτέλεσμα η Χαλκίδα να απελευθερωθεί μόλις το 1830 μετά από επίμονες διπλωματικές προσπάθειες του Καποδίστρια.
Το μνημείο
Πρόκειται για έναν μεταλλικό ανδριάντα ο οποίος στηρίζεται σε δυο διαδοχικά βάθρα: το κατώτερο βάθρο είναι πέτρινο και το από πάνω μαρμάρινο και μικρότερων διαστάσεων. Ο Γοβιός φοράει φέσι στο κεφάλι, φουστανέλα και τσαρούχια , στη μέση του έχει περασμένες δυο πιστόλες και ένα μαχαίρι ενώ στην αριστερή του πλευρά κρέμεται το γιαταγάνι του. Έχει παχύ, μακρύ μουστάκι με τις άκρες του να γέρνουν προς τα επάνω. Στηρίζει το δεξί του χέρι πάνω σε ένα μακρύ καρυοφύλλι το οποίο με τη σειρά του στηρίζεται στο έδαφος ενώ το αριστερό του χέρι ακουμπάει στη μέση του.
Στο μαρμάρινο βάθρο διαβάζουμε τα χαραγμένα λόγια:
ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ
ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
στον ανδριάντα διαβάζουμε χαραγμένη την υπογραφή του γλύπτη και την ημερομηνία
Θ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 1975
Πως θα πάμε
Ο ανδριάντας του Γοβιού δεν βρίσκεται μέσα στο χωριό της Καστέλλας αλλά στο δρόμο από την Καστέλλα προς τα Ψαχνά. Μάλιστα σε εκείνο το σημείο η διασταύρωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες οι οποίοι συχνά βέβαια δεν λειτουργούν...Όπως και να χει, στην Καστέλλα φτάνει κανείς από την Χαλκίδα παίρνοντας τον επαρχιακό δρόμο για τα Ψαχνά. Προσπερνάμε τη Νέα Αρτάκη και μετά από 6 χιλιόμετρα φτάνουμε στη Καστέλλα. Δεν συνεχίζουμε βόρεια αλλά ακολουθούμε τον δρόμο προς Ψαχνά. Ο ανδριάντας βρίσκεται στην διασταύρωση των δρόμων Καστέλλα- Ψαχνά/ Ψαχνά - Χαλκίδα.
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.