Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το γλυπτό "Η Γυναίκα της Πίνδου" στην Θεσσαλονίκη

Το 1940, η Ιταλία προχωρά στην έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον της Ελλάδας. Ορμητήριο του ιταλικού στρατού υπήρξε το κράτος - δορυφόρος της Αλβανίας, προγεφύρωμα του ιταλικού φασισμού στην χερσόνησο των Βαλκανίων. Το κύριο βάρος του πολέμου έπεσε στους ώμους της νοτίου Ηπείρου, κυρίως στους σύγχρονους νομούς της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων οι κάτοικοι των οποίων έζησαν τις πολεμικές συγκρούσεις στα χωριά και τα βοσκοτόπια τους.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην ανάσχεση της ιταλικής επίθεσης, στην αντεπίθεση των ελληνικών όπλων και εν τέλει στην - προσωρινή - κατάληψη της βορείου Ηπείρου ήταν η έμπρακτη ηθική και υλική συμπαράσταση του ντόπιου πληθυσμού στις προσπάθειες του ελληνικού στρατού. Οι Ηπειρώτισσες γυναίκες πρωτοστάτησαν παρέχοντας κάθε είδους βοήθεια, συμβάλλοντας μ' αυτόν τον τρόπο από το μετερίζι τους στην τελική νίκη.

Θέλοντας να τιμήσει την προσφορά τους, η Ηπειρώτικη Εστία Θεσσαλονίκης έστησε ένα μνημείο στην πλατεία Φαναριωτών, πολύ κοντά στον Λευκό Πύργο.

Το μνημείο

Πρόκειται για έναν μεταλλικό ανδριάντα μιας νεαρής στην ηλικία γυναίκας. Φοράει μακριά φούστα και από πάνω μακρύ παλτό για να προστατευτεί από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Πίνδο τον χειμώνα του 1940. Στον ώμο της έχει περασμένη μια τσάντα ενώ στην πλάτη της κουβαλάει δυο ντουφέκια και ένα κιβώτιο (προφανώς με πυρομαχικά και τα υπόλοιπα αναγκαία του πολέμου). Το αριστερό της πόδι είναι ανεβασμένο πάνω σ' έναν βράχο, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αντίξοες και ανηφορικές διαδρομές στην οροσειρά της Πίνδου. 

Στο βάθρο του ανδριάντα είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ
1940
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΕΣ
ΞΑΦΝΙΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΕΧΘΡΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΡΩΤΗΣΕΣ
ΠΟΙΟΝ ΠΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ1

Από την πίσω πλευρά του βάθρου μας δίνονται πληροφορίες σχετικά με τον χορηγό του έργου και την ημερομηνία κατασκευής.

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΥΠΟ ΤΗΣ
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1990

ΕΓΙΝΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1990

Δημιουργός του έργου όπως διαβάζουμε και από την σχετική υπογραφή είναι ο Κωνσταντίνος Δομπούλας.

Πως θα πάμε

To γλυπτό "Η Γυναίκα της Πίνδου" είναι τοποθετημένο στην πλατεία Φαναριωτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πλατεία βρίσκεται επί της οδού Παύλου Μελά. Από τον Λευκό Πύργο κινούμαστε βόρεια διασχίζοντας τη διαγώνιο οδό Παύλου Μελά. Το μνημείο βρίσκεται στο αριστερό μας χέρι, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από τον Λευκό Πύργο.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, Συλλογικό έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονικής, Ιδιωτική Έκδοση, Θεσσαλονίκη, 2009.

1: Πρόκειται για στίχους παρμένους από το τραγούδι "Οι Ηπειρώτισσες" σε μουσική Γιώργου Κατσαρού. Τους έχει γράψει ο στιχουργός Πυθαγόρας ενώ η πρώτη ερμηνεία ανήκει στην Μαρινέλλα. Το σύνολο έχει ως εξής: Γυναίκες Ηπειρώτισσες/ μέσα στο χιόνι πάνε/ κι οβίδες κουβαλάνε/ θεέ μου τί τις πότισες/ και δεν αγκομαχάνε/ γυναίκες Ηπειρώτισσες/ ξαφνιάσματα της φύσης/ εχθρέ γιατί δε ρώτησες/ ποιον πας να κατακτήσεις/ Γιαννιώτισσες, Σουλιώτισσες/ ξαφνιάσματα της φύσης/ εχθρέ γιατί δε ρώτησες/ ποιον πας να κατακτήσεις/ γυναίκες απ' τα σύνορα/ κόρες, γριές, κυράδες /φωτιά μες τους βοριάδες/ εσείς θα είστε σίγουρα/ της λευτεριάς μανάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.