Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Θεσσαλονίκη

Μνημεία τα οποία αναφέρονται στον πρωτομάστορα του ελληνικού σηκωμού, στον Αρκάδα Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, υπάρχουν κατά μήκος και πλάτος όλης της ελληνικής επικράτειας. Η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση.

Το μνημείο 

Πρόκειται για έναν μεταλλικό ανδριάντα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παρουσιάζεται με φουστανέλα και γιλέκο. Έχει στη μέση του ζωσμένη μια πιστόλα, στο δεξί του χέρι κρατάει γιαταγάνι ενώ το αριστερό είναι προτεταμένο αναπαριστώντας μια μάλλον αφύσικη κίνηση. Γενικώς το όλο σύνολο βγάζει μια αφυσικότητα στην έκφραση και τις κινήσεις, μια ανισορροπία η οποία δημιουργεί μια αρνητική εντύπωση στον θεατή.  Στο κεφάλι ο Κολοκοτρώνης φέρει την κλασσική βρετανική περικεφαλαία, έχει μουστάκι και βλοσυρή έκφραση.

Στο βάθρο αναγράφονται τα λόγια:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
1770 - 1843
ΧΩΡΕΙ ΓΕΝΝΑΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΔΙΔΑΣΚΩΝ
ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ
ΠΩΣ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

και στα πλάγια

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
23-3-1982

Δημιουργός του έργου είναι ο γλύπτης Ευθύμιος Καλεβράς (βλ. βιβλιογραφία).

Πως θα πάμε

Ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη βρίσκεται στο πάρκο μεταξύ των οδών Τσιμισκή, Θεοτοκά και Αγγελάκη, πλησίον του κτηρίου της Χ.Α.Ν.Θ. Βολεύει ένας μεγάλος αριθμός λεωφορείων που σταματάνε είτε επί τις οδού Αγγελάκη είτε επί της οδού Τσιμισκή. Η απόσταση από τον Λευκό Πύργο είναι περίπου 400 μέτρα με κατεύθυνση βορειοανατολική.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Προσεγγίζοντας τα υπαίθρια γλυπτά της Θεσσαλονίκης, Συλλογικό έργο, 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονικής, Ιδιωτική Έκδοση, Θεσσαλονίκη, 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.