Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Η προτομή του Πύρρου στο Περιστέρι Αττικής

Η προτομή του Πύρρου, βασιλιά του αρχαίου βασιλείου της Ηπείρου, βρίσκεται στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, στο Περιστέρι Αττικής. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω αν το πάρκο έχει κάποια ονομασία ωστόσο δεν απέχει πολύ από τον ορθόδοξο ναό του αγίου Αντωνίου. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται εκατόν πενήντα (150) μέτρα νοτίως του αγ. Αντωνίου, επί της Εθνάρχου Μακαρίου.

Πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή. Ο Πύρρος αναπαρίσταται με πολεμική ενδυμασία: φέρει πανοπλία, περικεφαλαία, δεν έχει γένια ενώ τα μαλλιά του είναι κοντά και σκεπάζονται από το φάρδος της περικεφαλαίας. Στην μπροστινή πλευρά του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΠΥΡΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ
ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
(319 - 272 π.Χ.)

ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΑΝΔΡΕΑ
ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗ

στα πλαϊνά του βάθρου ένθεν και εκείθεν συναντούμε τις επιγραφές

ΔΩΡΕΑ 
ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ
ΚΩΣΤΑ ΓΚΟΥΜΑ
ΤΟ ΕΤΟΣ 2006

και

ΓΛΥΠΤΕΣ
Ι. ΜΠΑΡΔΗΣ
Τ. ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ

Ωστόσο πάνω στην προτομή συναντούμε την υπογραφή μόνο του Ι. Μπαρδή:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΔΗΣ
2005

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου του 2007. Ο Ιωάννης Μπαρδής μαζί με τον Τάσο Μανιατάκο έχουν φιλοτεχνήσει μεταξύ άλλων και την προτομή του Φωλόπουλου που βρίσκεται μερικά μέτρα βορειότερα αλλά και τον ανδριάντα του Δημοσθένη στην Παιανία. Τούτο το γλυπτό σκοπεύω να το επισκεφτώ στο μέλλον. 

Και σε αυτό το έργο όπως και στα υπόλοιπα που στήθηκαν στο Περιστέρι την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, συναντούμε το εξής ενοχλητικό: το όνομα του Δημάρχου βρίσκεται στην πρόσοψη, με γραμματοσειρά ίδιου μεγέθους με αυτή που αναφέρεται το τιμώμενο πρόσωπο. Ο κ. Παχατουρίδης ζήλεψε φαίνεται τον συνάδελφο του Δήμαρχο των Αθηνών ο οποίος κάτω από κάθε γλυπτό πρόσθετε το όνομα του σε μια προσπάθεια υστεροφημίας. Την κέρδισαν και οι δυο: αλλά τουλάχιστον όσον αφορά την Τέχνη, με αρνητικό πρόσημο μπροστά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.