Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η προτομή του Γρηγόριου Ε΄ στο Περιστέρι Αττικής

H προτομή του πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Γρηγορίου του πέμπτου βρίσκεται στον προαύλιο χώρου του ναού του αγίου Αντωνίου στο Περιστέρι Αττικής, ακριβώς έξω από την έξοδο του μετρό.

Το πρόσωπο αποδίδεται σε προχωρημένη ηλικία. Ο Πατριάρχης φοράει κάλυμμα στο κεφάλι, ράσα και έχει πυκνή γενειάδα. Στην βάση της προτομής αναγράφονται τα λόγια:

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε !
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ
ΑΠΗΓΧΟΝΗΣΘΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1821
ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑΝ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1

στην πίσω πλευρά αναγράφονται τα λόγια

ΑΝΗΓΕΡΘΗ 
ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΤΟ ΕΤΟΣ 1973

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη:

Γ. ΚΑΛΑΚΑΛΛΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

1 Βεβαίως, τα γραφόμενα αποτελούν παραποίηση της ιστορικής αλήθειας και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς απ ' αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι ο Γρηγόριος ο Ε΄ αφόρισε την επανάσταση και τον ίδιο τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και κάλεσε τους ραγιάδες να επιστρέψουν στην οθωμανική νομιμότητα. Εκτελέστηκε διότι από την σκοπιά των Οθωμανών δεν έκανε σωστά τη δουλειά του που σε πολιτικό επίπεδο δεν ήταν άλλη από την παραμονή των χριστιανικών πληθυσμών υπό οθωμανική δεσποτεία. Εδώ μπορεί να διαβάσει κάποιος το κείμενο του αφορισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.