Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ο ανδριάντας του Περικλή στο Δημαρχείο Αθηνών

Ο ανδριάντας του Περικλή - ενός από τους σημαντικότερους άνδρες που γέννησε η αττική γη - βρίσκεται στο προαύλιο του Δημαρχείου των Αθηνών στην δεξιά πλευρά της πρόσοψης του όπως το κοιτάμε από την πλατεία Κοτζιά. Τούτο το γλυπτό είχε πολλές περιπέτειες οι οποίες καταγράφονται στην εργασία της Ζέτας Αντωνοπούλου (βλ. πηγές). Πριν όμως αναφερθούμε σε αυτά τα θλιβερά αν μη τι άλλο γεγονότα, ας επικεντρωθούμε στο ίδιο το έργο τέχνης.

Πρόκειται για έναν μαρμάρινο ανδριάντα σχεδόν φυσικών διαστάσεων. Ο Αθηναίος πολιτικός φέρει την χαρακτηριστική περικεφαλαία, έχει πυκνό, σγουρό μούσι, φέρει την αρχαιοελληνική ενδυμασία και στο δεξί του χέρι κρατάει πάπυρο - πιθανώς κάποιος νόμος ή κάποιο ψήφισμα. Στη βάθη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΠΕΡΙΚΛΗΣ

και από κάτω

ΕΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΔΗΜ. Λ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
2002

Στο δεξιό πλάγιο του βάθρου εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής: 

Η. FALTERMEΙER 1971

Είναι ίσως το μοναδικό υπαίθριο γλυπτό των Αθηνών που έχει κατασκευαστεί από μη - Έλληνα γλύπτη. Αυτό φαίνεται πως προκάλεσε και τις αντιδράσεις των τότε κατοίκων της πόλης οι οποίοι αποκαλούσαν το γλυπτό το οποίο είχε τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Πνευματικό Κέντρου, "Γερμανό Περικλή"!! Σίγουρα το γλυπτό δεν είναι κάποιο θαύμα της γλυπτικής τέχνης όμως απέχει πολύ από το να αξίζει μια τέτοια κριτική. Κριτική η οποία μάλλον ακυρώνεται στην βάση της μόνο και μόνο για τα τοπικά / εθνικά κριτήρια της...

Το θλιβερότερο όλων όμως είναι το παρακάτω περιστατικό: αναφέρει η Ζέτα Αντωνοπούλου (βλ. βιβλιογραφία) ότι στην πρόσοψη του βάθρου υπήρχε η εξής επιγραφή η οποία τιμούσε τον χορηγό του μνημείου: 

ΔΩΡΕΑ
ΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΙΟΥ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΟΥ
ΙΩΑΝΝΟΥ Δ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Τούτη η επιγραφή (όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες του γλυπτού που δημοσίευσα στις 10 Αυγούστου του 2011) έχει αφαιρεθεί. Και τι έχει προστεθεί στην θέση της; Το εξής:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΔΗΜ. Λ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
2002

όπου το 2002 αναφέρεται στην ημερομηνία της μεταφοράς του γλυπτού από το Πνευματικό Κέντρο στο Δημαρχείο της πόλης.

Θλίψη νιώθει κανείς μπροστά σε αυτή την ανούσια ματαιοδοξία που μέσω της αισχρής καπήλευσης μετατρέπεται σε αισχρή κενοδοξία. Αυτοί είναι οι άρχοντες που τυραννούν (με την θουκυδίδεια έννοια του όρου) τον Δήμο των Αθηναίων, 2.400 χρόνια μετά τη νεκρική πυρά του μεγάλου Περικλή, γιου του Ξάνθιππου, ήρωα και προστάτη του αθηναϊκού μεγαλείου. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: υπαίθρια γλυπτική 1864 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.