Ο ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια είναι ένα από τα ομορφότερα γλυπτά της πρώτης πρωτεύουσας της ελληνικής πατρίδας. Αποτελεί μάλιστα μια αναγκαία υποχρέωση, έναν φόρο τιμής του Δήμου των Ναυπλιέων προς έναν από τους σημαντικότερους νεοέλληνες, ο οποίος άνανδρα δολοφονήθηκε στην πόλη τους σχεδόν διακόσια χρόνια πίσω.
Πρόκειται για έναν μαρμάρινο ανδριάντα φυσικών διαστάσεων, έργο του Μιχάλη Τόμπρου. Ο Καποδίστριας αναπαρίσταται ως μεσήλικας με πυκνά μαλλιά και ευρωπαϊκή ενδυμασία.Στην πλευρά της καρδιάς έχει καρφιτσωμένο παράσημο ενώ στο αριστερό του χέρι κρατάει τα γάντια του. Το δεξί του χέρι είναι προτεταμένο σαν να απευθύνει τον λόγο σε κάποιον. Στην βάση του γλυπτού αναγράφονται τα λόγια:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
στα πλάγια της βάσης αναγράφονται τα λόγια
ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΙΝ ΤΟΥ 12
ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ε΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
1832 ΧΟΡΗΓΙΑΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΑΥΠΛΙΑΣ ΕΝ ΕΤΕΙ
1932 ΔΗΜΑΡΧΟΥΝΤΟΣ Κ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ
Τούτα τα λόγια αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της αχαριστίας των νεοελλήνων προς τους ευεργέτες τους. Πληροφορούμαστε ότι το 1832 αποφασίστηκε η ανέγερση στο Ναύπλιο ανδριάντα του Καποδίστρια. Η εκτέλεση του ψηφίσματος πραγματοποιήθηκε το ...1932, μόλις εκατό χρόνια μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης!!! Βεβαίως, ήταν μάλλον αδύνατο για την διάδοχη του Καποδίστρια πολιτική τάξη πραγμάτων να στήσει τον ανδριάντα αυτού που δολοφόνησε. Μόνο ένας Βρούτος είχε το θάρρος να πάει στην κηδεία του θύματος του - και αυτό διότι ήξερε ότι τα κίνητρα του ήταν αγνά, δημοκρατικά. Η βαυαροκρατία προφανώς θέλησε να σβήσει την μνήμη του χτυπώντας υποστηρικτές του (π.χ. τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη) ενώ μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, όλοι οι Πρωθυπουργοί υπήρξαν μικρά, μίζερα ανθρωπάκια εν πολλοίς ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Καποδίστρια (όπως πχ ο Μαυροκορδάτος) ή φοβερά παρηκμασμένοι άνθρωποι όπως ο Κωλέττης.
Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση του Τρικούπη ή του Παπαναστασίου να προβεί στην εκπλήρωση του ηθικού χρέους του νεοελληνισμού. Ωστόσο, ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος (ένας εξίσου ογκόλιθος του νεοελληνισμού) που εκτέλεσε την θέληση της Εθνοσυνέλευσης, έστω και εκατό χρόνια μετά.
Στον ανδριάντα, εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη:
Μ. ΤΟΜΠΡΟΣ
Ο ανδριάντας του Καποδίστρια δεν βρίσκεται στον τόπο δολοφονίας του, μάλλον διότι η στενότητα του χώρου δεν επέτρεπε την εγκατάσταση του στον άγιο Σπυρίδωνα. Βρίσκεται στην πλατεία που φέρει το όνομα του Κυβερνήτη, απέναντι από την πλατεία Τριών Ναυάρχων.
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Βιβλιογραφία
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Βιβλιογραφία
- Μας μιλούν τα αγάλματα, 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου
- Ο Έλληνας γλύπτης στον 20ο αιώνα, Μιχάλης Τόμπρος, 1909-1964
- Ο Γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος, Δ. Παυλόπουλος, Διδακτορική Διατριβή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Αθήνα, 1996
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.