Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Το αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων

Το αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων είναι ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στην περιφέρεια της Ηπείρου. Είναι χτισμένο πάνω στο λόφο Λιθαρίτσια, μεταξύ του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας και του μητροπολιτικού ναού της πόλης. Κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960 από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Τα εκθέματα του μουσείου (περίπου 3.000 σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό) καλύπτουν σε επίπεδο χώρου όλη σχεδόν την Ήπειρο και χρονικά από την παλαιολιθική μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Υπάρχουν εφτά αίθουσες τα εκθέματα των οποίων κατανέμονται τόσο χωρικά όσο και χρονικά. Έτσι λοιπόν υπάρχει η αίθουσα της Δωδώνης υπάρχει και η αίθουσα της παλαιολιθικής περιόδου. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

Η πρώτη αίθουσα που συναντούμε καθώς μπαίνουμε στο Μουσείο είναι αυτή που αναφέρεται στην προϊστορική Ήπειρο, στην παλαιολιθική δηλαδή και νεολιθική εποχή. τα εκθέματα είναι λίγο πολύ ίδια με αυτά που συναντούμε και σε άλλες συλλογές στη χώρα: πήλινα αγγεία, οστά ζώων, αυτοσχέδια όπλα. Σε αυτή την αίθουσα δίνονται πληροφορίες για το πως διαμορφώθηκε το βραχώδες και ορεινό τοπίο της Ηπείρου το οποίο ευνόησε την ανάπτυξη σε αυτό άγριας πανίδας όπως ο δασόβιος ρινόκερος οστά του οποίου μπορεί κανείς να δει σε τούτη την αίθουσα. Μεγάλο μέρος των ευρημάτων προέρχεται από την περιοχή των Δολιανών.

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται κυρίως νομίσματα. Εδώ το ενδιαφέρον αρχίζει να μεγαλώνει καθώς ερχόμαστε σε επαφή με νομίσματα από τη ρωμαϊκή Νικόπολη και την αρχαία Αμβρακία. Εκτίθενται νομίσματα και από περιοχές εκτός Ηπείρου (Αττική, Μακεδονία, Εύβοια) τα οποία όμως βρέθηκαν στην σε αυτή γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ήπειρος δεν ήταν απολύτως ξεκομμένη από τον ελλαδικό χώρο. Τα σημαντικότερα εκθέματα όμως αυτής της αίθουσας είναι τα καθεαυτό ηπειρώτικα νομίσματα του "Κοινού των Ηπειρωτών" και της "Συμμαχίας των Ηπειρωτών" πολλά από τα οποία φέρουν χαραγμένη τη χαρακτηριστική λέξη ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ.

Η τρίτη αίθουσα είναι η μικρότερη σε μέγεθος και αριθμό εκθεμάτων, αναφέρεται όμως στη σημαντικότερη εποχή της αρχαίας Ηπείρου: στη βασιλεία των Αιακιδών και κυρίως σε αυτή του "Αετού" Πύρρου. Μια προτομή η οποία εικάζεται ότι ανήκει στο νικητή της Ηράκλειας και του Άσκλου είναι το σημαντικότερο έκθεμα της αίθουσας. Ένα video με πληροφορίες γύρω από τη ζωή του Πύρρου, πλαισιώνει την έκθεση.

Στη τέταρτη αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα με κύριο θέμα τον καθημερινό βίο των κατοίκων της αρχαίας Ηπείρου. Εδώ βλέπουμε αγγεία ζωγραφισμένα με τον μελανόμορφο ρυθμό, διάφορα οικιακά σκεύη, κοσμήματα αλλά και αντικείμενα πολέμου όπως ξίφη και κράνη.

Στη πέμπτη αίθουσα εκτίθενται ευρήματα από τάφους: αγγεία, προσωπικά αντικείμενα των νεκρών, επιτύμβιες στήλες.

Στην έκτη αίθουσα περνάμε από την ελληνιστική περίοδο στην ρωμαϊκή: τα εκθέματα είναι λίγα όμως άκρως εντυπωσιακά. Ξεχωρίζουν μια μαρμάρινη σαρκοφάγος με ανάγλυφες παραστάσεις καθώς και ένας ανδριάντας Ρωμαίου αυτοκράτορα ο οποίος εικάζεται ότι απεικονίζει τον Οκταβιανό Αύγουστο και βρέθηκε στο Ροδοτόπι.

Στην τελευταία και σημαντικότερη αίθουσα του μουσείο εκτίθενται ευρήματα από την περιοχή της Δωδώνης. Η Δωδώνη πέρα από θρησκευτικό κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας υπήρξε και το διοικητικό κέντρο των Ηπειρωτών για πολλά χρόνια. Εδώ θαυμάζουμε πλήθος αναθημάτων προς το ιερό, δώρα δηλαδή των πιστών στους θεούς προκειμένου να τους εξευμενίσουν. Κάθε ένα από αυτά, είναι ένα μικρό έργο τέχνης.

Φωτογραφίες από το μουσείο Ι, ΙΙ
Διαβάστε για το Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.