Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η έκθεση "Αναφορά στον Ηπειρώτη καλλιτέχνη Στράτο Στασινό" στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων

Πριν μερικές μέρες είχα τη χαρά να επισκεφτώ το αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων. Ήταν η πρώτη μου επίσκεψη στο χώρο και αγνοούσα παντελώς τι επρόκειτο να αντικρίσω. Για τις εντυπώσεις μου σχετικά με το μουσείο έγραψα στην αντίστοιχη ανάρτηση. Τώρα θέλω να μιλήσω για περιοδικές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη περίοδο στο μουσείο και έχουν να κάνουν με δυο τομείς στους οποίους δεν είμαι και ιδιαίτερα μυημένος: την αρχιτεκτονική και την ζωγραφική. Μιλώ για τις εκθέσεις "Αναφορά στον Ηπειρώτη καλλιτέχνη Στράτο Στασινό" και "Εκτός Χρόνου, Εντός Ορίων: Άρης Κωνσνταντινίδης, ο αρχιτέκτονας του Μουσείου Ιωαννίνων". Για τη δεύτερη έκθεση θα κάνω λόγο σε μεταγενέστερη ανάρτηση. Εδώ θα ασχοληθώ με την έκθεση για τον Στράτο Στασινό.

Όπως διαβάζω από το φυλλάδιο της έκθεσης που παραχωρείται δωρεάν από το μουσείο, ο Στασινός το 1945 στη Γραμμενίτσα της Άρτας. Σπούδασε στο Παρίσι κινούμενο σχέδιο και κινηματογράφο. Δημιούργησε πίνακες ζωγραφικής, εκπαιδευτικά video για τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Άρτας, της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων, υπήρξε σκηνοθέτης και παραγωγός σε σειρά ντοκιμαντέρ και πραγματοποίησε εκθέσεις ζωγραφικής στην Άρτα και την Πάτρα. Πέθανε το 2009 στην Αθήνα. 

Από της σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας είναι η διάρκειας 18 λεπτών ταινία κινουμένων σχεδίων "Του Κολυμπητή" που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και κέρδισε το Α΄ Βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. 

Αυτή την ταινία σε συνδυασμό με μερικούς πίνακες του καλλιτέχνη έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του Μουσείου. Για τους πίνακες δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Όμως η ταινία είναι μοναδική και η προβολή της μέσα στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής αποτελεί πράξη βαθιά πολιτική.

Φωτογραφίες από την έκθεση εδώ
Διαβάστε για το Στράτο Στασινό Ι, ΙΙ, ΙΙΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.