Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ο ανδριάντας του Καρατάσου στη Βέροια

Το όνομα του Αναστάσιου Καρατάσου φιγουράρει πλάι σε εκείνα των έτερων μεγάλων του σηκωμού του ελληνισμού της Μακεδονίας το 1821. Ηγετικό στέλεχος της επανάστασης στο ημαθιώτικο Βέρμιο, συνέχισε να πολεμά τους Τούρκους ακόμα και μετά την καταστροφή της Νάουσας όταν και αναγκάστηκε να μεταβεί στη νότιο Ελλάδα όπου η επανάσταση είχε εδραιωθεί. Τερμάτισε το βίο του στη Ναύπακτο το 1830.

Τον σημαντικό αυτόν επαναστάτη της ημαθιώτικης γης τίμησε η πόλη της Βέροιας στήνοντας τον ανδριάντα του στην πλατεία αγίων Αναργύρων, απέναντι ακριβώς από τον ομώνυμο ναό. Ο Καρατάσος αναπαρίσταται με επαναστατική πολεμική ενδυμασία: τσαρούχια στα πόδια, φουστανέλα, γιλέκο, πουκάμισο ενώ στη ζώνη του φέρει σπαθί και γιλέκο. Έχει παχύ μουστάκι που στρίβει προς τα επάνω και μακριά μαλλιά. Στο δεξί του χέρι κρατάει γιαταγάνι.

Πάνω στο λίθινο βάθρο που εδράζεται ο ορειχάλκινος ανδριάντας, υπάρχει πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ
"Γερο Καρατάσος"
Δόβρα 1764 - Ναύπακτος 1830
"Στο Βέρμιο το λίκνο σου, στη Ναύπακτο το μνήμα
δικά σου τρόπαια η ΕΛΛΑΣ έχει σε κάθε βήμα" 
Α.Τ.

Από το βιβλίο του Θωμά Γαβριηλίδη "Τα Αγάλματα της Βέροιας και της Νάουσας" (Βέροια, 2004) άντλησα τις παρακάτω πληροφορίες: ο ανδριάντας είναι έργο της η γλύπτριας Αλίκης Χατζή, τα αποκαλυπτήρια του έγιναν την Πρωτομαγιά του 1970 ενώ στο βάθρο υπήρχε μια πλακέτα ακόμα η οποία έλεγε πως το έργο είναι δωρεά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτή την πλάκα δεν την εντόπισα ούτε εγώ. Το Α.Τ. αντιστοιχεί στο όνομα του συγγραφέα του επιγράμματος, φιλόλογου Απόστολου Τζαφερόπουλου από τη Βέροια. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Διαβάστε για τον Καρατάσο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα αγάλματα της Βέροιας και της Νάουσας, Γαβριηλίδης Θωμάς, Βέροια, 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.